NaslovnicaKošarkaWorld Tour finale, World tour Masters, Challangeri i Satelite turniri

World Tour finale, World tour Masters, Challangeri i Satelite turniri

Naime, ekipe su rangirane od prvog do zadnjeg nositelja prema dosad osvojenim ranking bodovima na raznim turnirima  i prema tome se slažu grupe i sistem natjecanja. 
 
Donosimo sve detalje o organizaciji Streetball u Makarskoj, koji je na rasporedu 08.06. Zaključne prijave su do 06.06 na stranicama fibe – www.fiba3x3.com – ili u kontaktu sa Željkom Jovićem na broj mobitela 0959169305, odnosno na fb stranici KK Amfore. 
  
Kako napreduje priprema za 3×3 basket? 
– Priprema za nadolazeći streetball je u samom finišu. Ostaju još samo detalji kao dogovor oko uređivanja terena i ostalih sitnica. Ovim putem želim zahvaliti Nikoli Markoviću i Ožujskoj pivovari koji su prepoznali naš trud i angažman te nas sponzorirali za nadolazeći turnir kao i Gradu Makarska i Turističoj zajednici bez čjih sredstava ne bi mogli organizirati ovakav event. 
 
 Koliko ima prijavljenih ekipa i kada je zadnji rok prijave? Di se sve još mogu prijaviti ekipe? Imate li neku “TOP” ekipu ili ?
– Trenutno smo na 11 prijavljenih ekipa, a po najavama na turniru će nastupiti 12 do 13 ekipa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zadnji rok za prijavu je 6.6. u 18:00 sati. Prijave se vrše putem službene fibine streetball stranice fiba3x3.com, međutim također se prijave mogu izvršiti putem facebook stranice KK Amfora Makarska ili na broj mobiela koji se nalazi na oglasu pa onda mi kao organizatori uputimo ekipe na fibinu stranicu i pomogenmo im oko prijave. Prema prijavama na turnir nam dolazi ponajbolja streetball ekipa iz BIH -a, Sarajevski XXX te jedna nova Streetball ekipa na Hrvatskoj basket sceni imena Spalato A2 jug, koja je u svega nekoliko odigranih turnira ostvarila zapažene rezultate te je izborila plasman na turnir u Lipik koji se održava polovicom Lipnja a koji je jedan od najjačih turnira u Europi. Od ostalih ekipa vrijedi istaknuti i zagrebačku ekipu zgodnog imena #IDJVideos koja je sačinjena od bivših i sadašnjih premjerligaških igrača, a navedena ekipa svake godine  sudjeluje na našem turniru i ostvaruje zapažene rezultate. Također, na turniru će nastupiti i neka domaća imena poput Marina Hana koji se je ponovno košarkaški aktivirao, a radi se o bivšem igraču KK Splita i Hrvatske mlade reprezentacije. Iako će ovogodišnji turnir u organizacijskom smislu biti najbolji dosad, ipak nećemo doseći željenu brojku od 16 prijavljenih ekipa, a o tome će biti više riječi nešto kasnije. 
 
 Igra se na otvorenom? U slučaju kiše, obzirom da nas nešto baš i ne sluša zadnje vrime – imate li alternativu ? 
– Turnir će se odigrati na Gradskom sportskom centru s početkom u 14:00 sati a završnica je planirana oko 20:00. Kao i svake godine imamo spremnu dvoranu u slučaju kiše, kao i zaštitnu foliju kao na wimblendonu u slučaju kratkotrajnog pljuska haha, ali prema svim prognozama za turnir nas očekuje sunčano i toplo vrijeme s temperaturom do 25 stupnjeva :). 
 
 Kada bi bilo izvlačenje i kako ste to organizirali? 
– Klasičnog izvlačenja neće biti već će se to odraditi automatski putem fibine stranice. Naime, ekipe su rangirane od prvog do zadnjeg nositelja prema dosad osvojenim ranking bodovima na raznim turnirima  i prema tome se slažu grupe i sistem natjecanja. 
 
 Nagrade za ovogodišnji turnir su koje ? 
– Na ovogodišnjem turniru osigurane su novčane nagrade i pehari za najbolje tri plasirane ekipe i to 1. 7000 2. 2500 3. 1500. Također za pobjednika natjecanja u tricama osigurana je službena lopta za 3×3 natjecanja kao i statua. 
Spominje se nekakav prolazak u finale završnice i to, pa možeš li nam pobliže objasniti o čemu se radi? Street ball u Tokiju 2020?
– Streetball pod okriljem krovne košarkaške organizacije FIBA krenuo je 2011. godine pod nazivom Fiba 3X3, a taj naziv se održao i danas. Od tada do današnjih dana u tako samo kratkom vremenskom razdoblju ovaj novi sport je toliko narastao da je postao i novi olimpijski sport koji će svoju premjeru imati na olimpijadi u Tokyu 2020 godine. 3×3 košarka je najbrže rastući urbani sport na svijetu. Za ovaj novi sport fiba je pripremila i posebnu loptu čiji je službeni proizvođač marka Wilson, a specifičnost je u tome što lopta svojom težinom odgovara lopt za košarku 5na5 a svojim obujmom je manja i odgovara lopti za žensku košarku pa se tom kombinacijom dobiva lopta s kojom je lakše baratati na malom terenu s obzirom da se 3×3 košarka igra na jednom košu.
 
Međutim, ono što krasi ovaj sport to su posebna pravila za ovakvu vrstu natjecanja, gdje se svaki put poslije postignutog koša mijenja posjed lopte, a lopta se mora izbaciti izvan trice kako bi se “očistila” te se onda može početi s novim napadom, a naravno to se sve radi bez zaustavljanja igre, a kad tome pridodamo da svaki napad traje samo 12 sekundi dobivamo jednu iznimno dinamičnu igru koja iziskuje veću fizički potrošnju nego li košarka 5na5. Od ostalih pravila za spomenuti je da se basket igra do 21 postignutog koša ili do isteka vremenskog roka od 10 minuta. 
 
Sistem fibinog 3×3 natjecanja je uređen kao tip turnirskog natjecanja, a najbliže ga možemo usporediti sa sistemom teniskog ATP ili WTA natjecanja. Naime, na svakom turniru ekipa od 4 igrača ( 3 igrača i zamjena) skuplja bodove. Naravno na svakom turniru za najbolje ekipe su pripremljene i novčane nagrade.  Postoji nekoliko razina turnira, kao u tenisu, od lakših gdje se mogu svi prijaviti do težih gdje se može natjecati samo ako se kvalificiraš ili ako dobiješ pozivnicu. 
 
Pa su tako turniri poredani od najjačeg prema najslabijem: 
1. World Tour finale koji se održava na kraju basketaške sezone u studenom mjesecu svake godine. 
2. World tour Mastersi 10 ih na svijetu ( los angeles, mexico, dubai itd) pobjednici i finalisti se kvalificiraju na završno finale. 
3. Challangeri 23 ih u svijetu ( lipik, riga, ljubljana, beograd,  novi sad, bukurešt, nekoliko ih u kini itd.) pobjednici se kvalificiraju na masterse. 
4. Satelite turniri, pobjednici se kvalificiraju na challangere. Također, na challanger se može doći i s fibinom pozivnicom, al samo se pozivnica dijeli do te razine, za veće razine je potrebno kartu izboriti na terenu. 
5. turniri rekreacijske razine. 
 
Za svaki osvojeni turnir od razine challangera osim nagrade fiba plaća avionske karte, hotelski smještaj i sportsku opremu za plasirane ekipe.
 
Koliko fiba ulaže u turnire govori nam podatak da prošlogodišnji cjelokupni nagradni fond je iznosio milijun američkih dolara. nagrade na turniru prve kategorije je 40 000 dolara za pobjednika, a za drugo treće i četvro mjesto je manja. Na mastersima je za pobjednika nagrada oko 30 000 dolara, a na challangerima je manja od mastersa. Nagrade rastu s jačinom turnira. Također, tu su i fibini ranking bodovi. 10 najboljih plasiranih ekipa na kraju godine od fibe dobivaju novčne bonuse kao i 20 najboljih plasniranih igrača. 
 
Koliko je ovaj sport doživio ekspanziju govori i činjenica da su najbolje svjetske ekipe profesionalci, odnosno bave se samo basketom i ne rade ništa drugo. A sve se više  igrača koji se bave profesionalno košarkom okreću basketu. Također, tu su i reprezentativna natjecanja. svake godine se organizira svjetsko i europsko prvenstvu tijekom sezone. za napomenuti je da basketaška sezona traje od travnja do studenog, a u neke države organiziraju i basket ligu tijekom zimskih mjeseci. Reprezentaciju jedne zemlje čine ekipe koje imaju najviše skupljenih ranking bodova tijekom prošle sezone. 
 
Što se tiče Hrvatske basket scene, najzapaženiji rezultat ostvaren je 2012 godine, kada je 3×3 košarka bila u svojim povojima. Tada su splitski Statisti bili drugi na svijetu, a na finalnom tuniru u Miamiu poraženi su od ekipe iz Portorika. Također, 2014., bili su kao reprezentacija 4. na Svjetskom prvenstvu u Moskvi. Tada nažalost nije iskorišten momentum, odnosno 3×3 košarka nije prepoznata od košarkaškog saveza te u ovaj oblik sporta do prošle godine nisu ulagana sredstva, a rezultat toga je da prošle godine samo jedna Hrvatska ekipa imala samo jedan nastup na turnirima masters razine. Ovdje se može povući paralela sa susjednom Srbijom koja ulaže sredstva u ovaj sport te trenutno imaju 4 profesionalne ekipe, a ekipa Novog sada je višestruki svjetski prvak. 
 
Trenutno stvari idu nabolje pa je u Hrvatskom košarkaškom savezu zaposlen koordinator 3×3 natjecanja i osoba koja se brine o interesima Hrvatskih ekipa na fibinim natjecanjima a to je Hrvoje Marin, bivši igrač splitskih Statista, a također u Lipiku se već nekoliko godina organizir turnir razine Challangera. 
 
Također, od prošle godine pokrenuto je i službeno 3×3 natjecanje naziva Hep tour koji će se održati u 5 gradova a pobjednici i najbolje plasirani izboriti će priliku natjecati se na završnom tuniru čiji će pobjednik osigurati nastup na challangeru u Ljubljani. A s navedenim lako je uočiti da finalni turnir Hrvatskog natjecanja ima stupanj satelita, odnosno niske razine natjecanja. U suradnji s Hrvojom Marinom naš turnir je uvršten kao kvalifikacijski za finalni turnir Hep toura, a na čemu smo iznimno zahvalni, kao i Hrvatskom košarkaškom savezu koji nam je za ovu priliku donirao dvije službene Wilson 3×3 lopte. 
 
Time dolazimo do kraja i odgovora na pitanje zašto je ove godine zainteresiranost za turnir nešto manja nego prošlih godina.  Naime, turnir u Makarskoj je što se tiče fibe u fazi rekreativaca te sve ozbiljnije ekipe odlaze igrati turnire minimalno satelit razine odakle se pobjednik može kvalificirati na neki od challangera a na kojima imaju priliku izboriti plasman na turnire još jače razine. Imali smo upite od ponajboljih ekipa Crne Gore, Srbije i Njemačke za turnir ali kada dobiju informaciju da se igra samo za novac, jer najbolja plasirana Hrvatska ekipa ima pravo nastupa na Hepovoj završnici, ne žele doći na turnir.  Za organizaciju turnira veće i jače razine potrebna su veća financijska sredstva kojih u ovom trenutku nemamo. Iako sa svime navedenim, što se tiče nagradnog fonda turnir u Makarskoj je na trećem mjestu u Hrvatskoj čime se ponosimo. Na kraju pozivam sve posjetitelje u subotu da odvoje pola sata i dođu uživati u dobrom basketu te obećavam da neće ostati razočarani.

NAJČITANIJE OBJAVE