NaslovnicaNogometMakarska CupĆakula sa organizatorima turnira

Ćakula sa organizatorima turnira

Intervju sa organizatorima Makarska Cup 2016
Foto: M.Dudaš

Priupitali smo Organizatora, može li na u nekoliko crta približiti ovaj međunarodni nogometni turnir koji iz godine u godinu raste

SM: Kada i kako je uopće započela ova nogometna priča?
– Nakon što je pola godine ranije dakle u jesen 2008. organiziran turnir za Dan Grada, došlo se na ideju da bi se u Makarskoj mogao organizirati i proljetni turnir. Termin je usklađen sa Hotelima Makarska kako bi doprinijeli produžetku sezone. Na taj način osim sportskog imamo i turističko-promidžbeni karakter turnira.

SM: Od tada do danas koje su, po Vama, bile najatraktivnije ekipe turnira?
– Svaki turnir je imao svoje zvijezde. Hajduk iz Splita je konstanta i uvijek je naš gost, a njegova atraktivnost kao sudionika ali i nosioca kvalitete je neupitna. Kroz ove godine sudjelovali su i zagrebački Dinamo, Osijek, Olimpija Ljubljana, sarajevski klubovi Željezničar i Sarajevo, novosadska Vojvodina, Vardar i Rabotnički iz Skopja itd. Ove godine su tu i Rijeka, mostarski Zrinjski i najatraktivniji gost ove godine praška Slavia.

SM: Da li Vas je možda neka od prijava iznenadila i zašto?
– Svaku prijavljenu ekipu cijenimo i dočekujemo otvorena srca i sa dobrodošlicom, nema nam dražih i manje dragih gostiju. Ali ako pričamo o nekom svojevrsnom iznenađenju onda su to zasigurno prijave ekipa sa Kosova.

SM: Što očekujete od ovogodišnjeg Makarska Cupa 2016?
– Kao i do sada, očekujemo festival dječjeg nogometa i dobru atmosferu i pozitivnu vibru, te da svi gosti Makarske odu kući s pozitivnim dojmovima.

SM: Kao Organizator sigurno težite savršeno organiziranom događaju – jeste li blizu toga?
– Teško je govoriti o savršenstvu i gdje je ta granica. Savršen događaj vjerojatno nitko nikad nije i neće organizirati. Nama je bitno da se širi pozitivna priča i atmosfera ali normalno da pokušavamo iz godine u godinu podići nivo organizacije i cijelog događaja na što višz razinu.

SM: Tko se do sada sve prijavio i tko bi se još mogao prijaviti?
– Uglavnom do sada je prijavljeno oko 70 ekipa iz preko 30 klubova. Očekujemo još nekoliko klubova koji su nam najavili svoj dolazak tako da smo u samom finišu sa prijavama. Od zvučnijih imena tu su Hajduk, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Zrinjski Mostar i Slavija Prag.

SM: Po Vašem iskustvu – koje bi ekipe mogle biti favoriti?
– Pa ovi veliki klubovi zbog veće selekcije u pravilu su favoriti ali nerijetko se dogodi da poneki mali klub iznenadi sa dobrim plasmanom. Imali smo dosta takvih iznenađenja što daje draž cijelom turniru. Lani je Croatia iz Stankovaca pobijedila Hajduka, a naši pioniri su prije 3 godine pobijedili U-15 reprezentaciju Makedonije.

SM: Hoće li i ove godine biti nagrada kao i prijašnjih godina – najbolji golman,igrač,strijelac?
– Mišljenja smo da pojedinačne nagrade otvaraju prostor raznim raspravama i polemikama. U tim početnim godinama, mišljenja smo, treba naglasak stavljati na grupu, a ne pojedinca. Stoga već drugu godinu za redom nagrade idu samo za 4 prvoplasnirane ekipe dok pojedinačnih nagrada nema. Taj eksperiment nam se do sada pokazao uspješan i nije nam se dogodilo da bi netko otkazao svoj dolazak u Makarsku zbog toga što nema pojedinačnih nagrada.

SM: Što bi poručili ekipama koje dolaze, njihovim trenerima pa i roditeljima?
– Poruka je da su svi dobrodošli, da im želimo ugodan boravak i da se svi zajedno dobro osjećamo i dobro zabavimo, a roditelji da se opuste i uživaju u ljepotama Makarske i odličnim utakmicama na turniru a ostalo da prepuste svojoj djeci i njihovim trenerima.

I za kraj, koliko je zaista teško organizirati ovakav jedan događaj?
– Organizacija je vrlo zahtjevna jer postoji puno segmenata i stvari koje je potrebno posložiti od smještaja ekipa i svih gostiju do organizacije cijelog natjecanja i satnice. Treba smjestiti preko 1000 ljudi i uklopiti oko 150 utakmica u 3 dana. Ali uz dobru organizaciju i uhodanost sve se na kraju posloži. Najveće zadovoljstvo je kada u nedjelju navečer sami sebi možemo čestitati na dobro obavljenom poslu.

NAJČITANIJE OBJAVE