NaslovnicaNogometMali ZmajPROPOZICIJE TURNIRA „MALI ZMAJ 2016“

PROPOZICIJE TURNIRA „MALI ZMAJ 2016“

PROPOZICIJE TURNIRA „MALI ZMAJ 2016“

Članak 1.

Osobe zadužene od strane RNK „Zmaj“ Makarska nadležne su za red i sigurnost prije, tijekom i nakon utakmica, kao i za bilo kakav incident, u skladu s odredbama Disciplinskog pravilnika HNS-a.

 

PRAVO NASTUPA

Članak 2.

Pravo nastupa U-9 imaju igrači rođeni 2008. godine i mlađi. I cure rođene 2007. godine i mlađe.

.

Pravo nastupa U-11 imaju igrači rođeni 2006. godine i mlađi. I cure rođene 2005. godine i mlađe.

Pravo nastupa U-15 imaju igrači rođeni 2002. godine i mlađi. I cure rođene 2001. godine i mlađe.

Svi igrači moraju imati obavljen liječnički pregled od nadležnih liječnika.

Svaki klub prije početka turnira mora dostaviti popis igrača turnirskoj komisiji. Na popisu treba biti naznačen broj na leđima koji će igrač nositi tijekom cijelog turnira, te datum rođenja.

Organizacijski odbor na vlastitu ili inacijativu bilo kojeg sudionika turnira ima pravo utvrditi dob svakog igrača na turniru (putem sportske iskaznice ili putovnice), te u skladu s utvrđenim činjenicama dopustiti ili zabraniti daljnji nastup igrača i eventualno kazniti klub za koji je sporni igrač nastupao. Igraču kojem se ne bude mogao utvrditi identitet neće biti dopušteno daljnje sudjelovanje na turniru.

 

SUSTAV NATJECANJA

 

Članak 3.

Organizacijski odbor će u skladu s brojem prijavljenih ekipa u svakoj uzrasnoj kategoriji sastaviti sustav natjecanja koji će svakoj ekipi osigurati najmanje 3 utakmice na turniru. Sustav natjecanja će biti određen najkasnije 3 dana do početka turnira za svaku kategoriju i o njemu će sve ekipe biti odmah obaviještene putem elektroničke pošte ili po dolasku u Makarsku.

 

Članak 4.

Poredak u skupini određuje se na osnovi slijedećih parametara po redu kako slijedi:

a)      Broj osvojenih bodova

b)      Međusobni susreti (u slučaju više ekipa formira se posebna tablica tih ekipa)

c)      Gol razlika

d)      Više postignutih golova

e)      Kazneni udarci

U eliminacijskom dijelu natjecanja nakon neriješenog rezultata slijede kazneni udarci (tri igrača za kategorije U-9 i U-11, a pet igrača za kategorije U-15), a ukoliko se ni tada ne dobije pobjednik svaka ekipa izvodi po jedan kazneni udarac do konačne odluke (različiti izvođaći dok se svi ne izredaju).

Ukoliko sustav natjecanja zahtjeva da se izabere najbolja trećeplasirana ili četveroplasirana ekipa onda su parametri sliedeći:

a)      Osvojeni bodovi

b)      Gol razlika

c)      Više postignutih golova

d)      Ždrijeb (bacanje novčića)

 

PRAVILA NOGOMETNE IGRE

 

Članak 5.

U-9. Igrači rođeni 2008. godine i mlađi. U zapisnik može biti upisano do 12 igrača od kojih se 6 (5+1) nalazi u igri. Utakmice se igraju 2×15 minuta s pauzom od 5 minuta. Polufinalne i finalne utakmice se igraju 2×18 minuta. Igra se na četvrtini velikog nogometnog terena sa umjetnom travom cca 45×25 metara. Vrata su dimenzija 3×2 metra (rukometni golovi).

Kazneni udarac izvodi se sa udaljenosti od 6 metara.

U jednom susretu mogu nastupiti svi prijavljeni igrači, a izmjene se vrše bez najave sucu („leteće“). Vrataru nije dozvoljeno hvatati loptu rukom nakon namjernog vraćanja lopte od strane suigrača. Udaljenost protivnika od mjesta izvođenja slobodnih udaraca je 5 metara.

Pogreške nepravilnih izvođenja se ne kažnjavaju, već se ponavljaju radi edukacije igrača.

 

U-11. Igrači rođeni 2006. godine i mlađi. U zapisnik može biti upisano do 15 igrača od kojih se 8 (7+1) nalazi u igri. Utakmice se igraju 2×18 minuta s pauzom od 5 minuta. Polufinalne i finalne utakmice se igraju 2×20 minuta. Igra se na igralištu s umjetnom travom dimenzijca cca 64×48 metara (polovica velikog terena). Vrata su dimenzija 5×2 metra.

Kazneni udarac izvodi se s udaljenosti od 8 metara.

Crta zaleđa nalazi se u razini kaznenog prostora prema gol aut crti.

U jednom susretu mogu nastupiti svi prijavljeni igrači, a izmjene se vrše bez najave sucu („leteće“). Vrataru nije dozvoljeno hvatati loptu rukom nakon namjernog vraćanja lopte od strane suigrača. Udaljenost protivnika od mjesta izvođenja slobodnih udaraca je 5 metara.

Pogreške nepravilnih izvođenja se ne kažnjavaju, već se ponavljaju radi edukacije igrača.

 

U-15. Igrači rođeni 2002. godine i mlađi. U zapisnik može biti upisano najviše 20 igrača od kojih se 11 (10+1) nalazi u igri. Utakmice se igraju 2×25 minuta s pauzom od 5 minuta. Polufinalne i finalne utakmice se igraju 2×30 minuta. Igra se po Pravilima HNS-a. U jednom susretu mogu nastupiti svi prijavljeni igrači, a izmjene se vrše bez najave  sucu („leteće“).

 

Članak 6.

Utakmice se obavezno igraju s loptama koje po svemu moraju odgovarati Pravilima nogometne igre, veličine broj 4, osim u kategoriji U-15 gdje se igra loptama veličine broj 5.

 

SUĐENJE

 

Članak 7.

Utakmice na turniru sude suci koje odredi Organizacijski odbor turnira, u suradnji sa Sudačkom organizacijom NSŽSD-e, a koji imaju položen sudački ispit pri komisiji za suđenje HNS-a.

 

ZABRANA NASTUPA ZBOG SUSPENZIJE

 

Članak 8.

Kazna za igrače izriče se zbog grubog prekršaja ili nesportskog ponašanja. Kazne su opomena (žuti karton) ili isključenje do kraja utakmice, bez prava zamjene (drugi žuti ili izravni crveni karton). Žuti kartoni se ne akumuliraju, tj. brišu se nakon utakmice.

Igrač koji je dobio crveni karton ima pravo nastupa na slijedećoj utakmici osim ako disciplinski sudac ne odluči drugačije, a u slučaju osobito teške povrede disciplinskog pravilnika.

 

ŽALBE NA UTAKMICU

 

Članak 9.

Žalba na utakmicu podnosi se odmah po završetku utakmice, a najkasnije 5 minuta po završetku pisanim putem u zapisnik utakmice.

Žalba se podnosi radi eventualne povrede Pravila nogometne igre ili nastupa igrača koji to nije smio. Žalbe na odluke sudaca koje su u domeni slobodnog sudačkog uvjerenja, neće se razmatrati.

O žalbi odlučuje Povjerenik natjecanja u najkraćem mogućem roku.

 

 

ORGANI NATJECANJA

 

Članak 10.

Organi natjecanja su:

          Povjerenik turnira – rukovodi natjecanjem, određuje suce i delegate za utakmice, registrira utakmice, vodi tablicu natjecanja, na osnovi disciplinskih prekršaja podnosi prijave Disciplinskom sucu.

          Disciplinski sudac – rješava sve prekršaje koje su izvršili klubovi, njihovi igrači, treneri, suci, delegati, a u skladu s Disciplinskim pravilnikom HNS-a i ovim Propozicijama.

Sve organe natjecanja imenuje Organizacijski odbor prije turnira i sve odluke koje donesu organi natjecanja su konačne i na njih nema prava žalbe.

 

PRIJELAZNE ODREDBE

 

Članak 11.

Sve situacije koje nisu obuhvaćene ovim propozicijama rješavat će Organizacijski odbor turnira u skladu sa svim pozitivnim aktima HNS-a.

 

 

Organizacijski odbor turnira

Makarska, 26. rujna 2016.g.

NAJČITANIJE OBJAVE