NaslovnicaOdbojkaIntervju s organizatorom odbojkaškog turnira - Pozdrav ljetu

Intervju s organizatorom odbojkaškog turnira – Pozdrav ljetu

Organizatori odbojkaškog turnira - Pozdrav ljetuFoto: OK Makarska

Intervju sa organizatorom odbojkaškog turnira – Pozdrav ljetu 2016.

SM: Kada i kako nastaje turnir POZDRAV LJETU?
– Turnir je prvi put organiziran 2005. godine . Te godine smo imali vanserijsku generaciju, s puno talentiranih curica, koje i nisu mogle sve konstantno i dovoljno igrati u svojoj ligi, te smo im htjeli omogućiti što više utakmica. Naravno, nije to jedini razlog. Uvijek je u cilju bazirati se što više na rad s djecom, još više ih zaineresirati za sport kroz turnire, putovanja i druženja, te im omogućiti da što više napreduju kroz igru i natjecanje.

SM: Koje su sve ekipe nastupale na turniru?
– Na turniru iz godine u godinu nastupaju razne ekipe iz naše Splitsko – Dalmatinske županije (Split, Brda, Marina Kaštela….), iz Istre (Rovinj), Reprezentacija Zagreba, zatim Slovenije (Kranj, Ljubljana), Crne Gore (Galeb Bar, Budućnost, Kotor, Herceg Novi, Morača) i Bosne i Hercegovine (Livno, Široko Brijeg, Gacko, Pale, Sarajevo Stari grad, Sarajevo Novi grad). Trudimo se održati visoki standard i na turnir pozivamo uvijek kvalitetne ekipe. Sve su to većinom naši višegodišnji sportski prijatelji, s kojima često i radimo razmjene.

SM: Što za vas a što za Makarsku znači ovaj turnir?
– Kao što sam već rekla, nama je u cilju da se što više koncentriramo i posvetimo radu s mlađim generacijama, te kroz ovakve turnire produbljujemo naše sportske kontakte, poznanstva i prijateljstva. Na ovakvim događanjima, djeca tih nekoliko dana žive samo za odbojku, igraju, nadmeću se, uče od drugih ekipa, druže se i sklapaju nova poznanstva i prijateljstva. Sve to samo pozitivno utječe na njih jer ih uči zajedništvu, fair playu, razvija njihov natjecateljski duh, što im pomaže i da se sutra u životu bore i neodustaju od svojih ciljeva. Na ovakav način se sve više okreću sportu i zdravom načinu života. Ovakvi turniri su svakako dobra promocija za Makarsku, te na sportskom planu daju značajan doprinos razvoju Grada. Također se djeca vraćaju sa svojim roditeljima na ljetovanje u naš grad.

SM: Možete nam ukratko reći o turniru – tko nastupa, sustav natjecanja, nagrade i sl.?
– Ove godine na turniru će nastupit 10 ekipa, Reprezentacija Zagreba, Rovinj, Sinj, Dubrovnik, Troglav- Livno, Široki Brijeg, Galeb – Bar, Gimnazijalav – Kotor, Morača – Podgorica i Makarska. Ekipe će biti podijeljene u 2 grupe po 5 ekipe. Igrat će svatko sa svakim u jedno skupini, a poslije toga prve dvije ekipe ulaze u polufinale te se igra u križ, 1. iz jedne skupine protiv 2. iz druge, tako i 3. i 4. na križ. Nakon toga pobjednici igraju za prvaka turnira a gubitnici za treće mjesto, a pobjednici drugog križa za 5 mjesto, a gubitnici za 8.mjesto. Zadnji po grupama igraju za zadnja dva mjesta. Znači oni će igrati po 5 utakmica, a svi ostali po 6 utakmica. Nama je uvijek u cilju da se odigra što više utakmica na turniru i da svatko ima više prilika da osvoji medalju iako kiksa koji put. Radi toga uvijek križamo grupe da bi na kraju ispalo što realnije). Dijelimo pehare i medalje za prva tri mjesta i medalje za najbolju igračicu, najbolju smečericu, najbolju tehničarku, najboljeg libera i najbolju postavu turnira.

SM: Jeste li zadovoljni ovogodišnjom prijavom ekipa?
– Računali smo da će ove godine biti 16 ekipa, do prije nekoliko dana je to palo na 14, te su nam u zadnji čas ipak otkazale još 4 ekipe, tako smo na 10, što je sasvim zadovoljajuće, s obzirom da uvijek imamo na našem turniru između 10 i 12 ekipa. Klubovi su uvijek zainteresirani, zadovoljni sa samom organizacijom i kvalitetom turnira ali često zbog financijskih razloga i manjka prihoda, nisu umogućnosti doći na kraju, te otkažu u zadnji tren.

SM: Ciljevi vaše ekipe i tko je favorit po vama?
-Ove godine imamo kvalitetnu ekipu, koja je svoju mlađekadetsku ligu završila kao četvrtoplasirana, te na taj način osigurala mjesto na Prvenstvu Dalmacije koje su kvalifikacije za Prvenstvo Hrvatske. Tu smo također, uz malo umora i nesreće završili bez medalje na 4. mjesto, ali ipak osigurali prolaz na državno, gdje smo u konkurenciji od 32 ekipe bili 11. Očekujemo da naš turnir lijepo zaokruži ovu natjecateljsku sezonu. Cure će svakako dati sve od sebe i nadamo se da će pokazati sve što znaju, te samim time osigurati i dobar plasman. Mada, opet ponavljam konkurencija je jaka u toj kategoriji i pobjeda nije imperativ. Favorit je kao i prošlogodišnji pobjednik ekipa Zagreba. Ipak se tu radi o najboljim igračicama miljunskog grada. Ali nikad se ne zna. Ove godine je po mom mišljenju po kvaliteti ekipa jako izjednačen turnir i biti će borbenih i kvalitetnih utakmica.

SM: Poruka ostalim ekipama i igračicama?
– Zahvaljujemo im što su svojim prisustvom upotpunile ovaj događaj. Nadamo se da će se dobro zabavit, dati sve od sebe i da se vraćaju slijedeće godine.

SM: Za kraj, crtica za naše čitatelje?
– Molimo sve čitatelje i ljubitelje sporta i odbojke da svojim prisustvom uveličaju ovaj turnir i daju podršku našim curama.

NAJČITANIJE OBJAVE