NaslovnicaOstali sportoviProljetna škola jedrenja JK Bura

Proljetna škola jedrenja JK Bura

JK “Bura”- Makarska Proljetna škola jedrenje !
15. travnja 1949 godine, na zahtjev tadašnjeg Pomorsko brodarskog društva Narodne tehnike, grupa entuzijasta na čelu sa gospodinom Antom Raffanellijem – Bajom, organizirala je inicijativni odbor budućeg jedriličarskog kluba iz Makarske. Makarska iako grad na moru, u tim godinama nije bio bogat brodovima tako da je pojava jedrilice izazvala ogromno zanimanje svih Makarana. Vrijednost Kluba nije samo u postignutim sportskim rezultatima već i u odgajanju velikog broja mladih te stvaranja ljubavi pema moru i pomorstvu. Tradicionalno se organizira „Regata Hrvatskih Mornara” u čast bitke kod Makarske davne 887.godine kada su Neretljani porazili mletačkog dužda Petra Candiania. Taj datum je i Hrvatska Ratna Mornarica uzela kao svoj dan. Jedriličarski klub “Bura” osnovan je neposredno nakon II. svjetskog rata, ali pravim početkom njegova djelovanja smatra se 1951. godina kad je nabavljena prva jedrilica klase STAR.
 
Godine 1952. nabavljene su još dvije jedrilice – od kojih je jedan krstaš od 38 stopa – što je omogućilo jedrenje većem broju mladih ljudi. To je bilo veliko postignuće jer su jedriličarstvo i motonautika kao elitni sportovi u to doba bili dostupni samo ljudima višeg životnog standarda i obrazovanja. Naime, prije II. svjetskog rata samo je nekoliko makarskih liječnika imalo čamce za sport i rekreaciju i isključivo motorne glisere, koji su nestali u ratu. Valja napomenuti da je u vrijeme osnutka Kluba u Makarskoj bilo samo 5 manjih ribarskih jedrilica. Šezdesetih godina Klub već ima 17 plovnih jedrilica, drvenih brodica koje zahtijevaju redovito održavanje, ali entuzijazma ne nedostaje. Održavajući klupske brodice, dobrovoljni ne samo da pomažu Klubu, već stječu i različita znanja koja će im kasnije poslužiti za održavanje vlastitih plovila. Klub je danas orijentiran na klasu OPTIMIST i LASER, organizira školu jedrenja za djecu i priprema ih za sudjelovanje na mnogim regatama u Hrvatskoj. Osim toga Klubu su, ovisno o iskazanom interesu i broju polaznika, u suradnji sa članovima kluba, na raspolaganju krstaši prikladni za obuku u jedrenju, kao i za klupske regate. Svake godine Klub organizira jedriličarsku regatu krstaša na kojoj mogu sudjelovati i strani brodovi, te regatu za manje klase optimist i laser. Klub ima električnu dizalicu pa pruža usluge dizanja i pranja brodova u suradnji sa PŠRD “Arbun”-Makarska.
 
Pozivaju se sva zainteresirana djeca u dobi od 8 – 12 godina, da se prijave na prolejtnu školu jedrenja. Prijave i ostale informacije na mob: 0989360296 – Toni ili 098 280 914 Prvenko. Email : jk.bura@gmail.com 
 

NAJČITANIJE OBJAVE