NaslovnicaPovijest HNK Jadrana50 godina HNK Jadrana iz Tučepi

50 godina HNK Jadrana iz Tučepi

Nakon digitalnog zapisa Povijes Makarskog SPORTA iz pera Čiće Čapete, slijedi još jedna digitalizacija – 50 godina HNK Jadrana iz Tučepi !

Predgovor predsjednika Nikše Viskovića 

 

Izuzetna mi je čast i osobito zadovoljstvo s nekoliko slavljeničkih rečenica popratiti izdavanje monografije povodom zlatne obljetnice našeg kluba, 50 godina od osnivanja, davne 1967. godine. Proslava 50 godina postojanja kluba je velik i važan događaj za našu malu sredinu, na koji smo svi mi koji volimo Jadrana, osobito ponosni. U prvih 50 godina postojanja ostvareni su veliki uspjesi koje možete pročitati na sljedećim stranicama, a trenutno smo u 1. Županijskoj nogometnoj ligi gdje smo u godini jubileja završili prvenstvo u gornjem dijelu ljestvice i tako ostvarili najbolji rezultat kluba u posljednjih 20 godina. Nešto nas u našem klubu čini osobito ponosnima, čak i više od rezultata, a to je da gdje god se Jadran pojavi u gostima, i koji god nas sportski prijatelji posjećivali, uvijek se prema našem klubu odnose s poštovanjem i uvažavanjem. To je tradicija i ugled koji naš klub ima, a koji se stječe desetljećima. Ugled kluba su nam kao trajni zalog i obvezu ostavili naši preci i ljudi koji su Jadran stvarali, njegovali i održavali kroz ovih pet desetljeća i na tome im velika hvala. Naša najveća uloga danas, a i u budućnosti, je upravo očuvati i unaprijediti tradiciju i ugled našeg Jadrana!

Za buduće smo generacije ovom monografi jom od zaborava sačuvali više od pet desetljeća dugu povijest našeg kluba jer ne smijemo zaboraviti da je nogomet, ta najvažnija sporedna stvar na svijetu, bio i ostao najpopularniji sport u Tučepima. Osnovna zadaća HNK Jadran je pravilan odgoj mladih generacija. Svjesni smo da današnje vrijeme traži izuzetnu brigu i skrb za mlade, kojih trenutno kroz pet natjecateljskih kategorija i dvije pred natjecateljske, redovito trenira njih stotinjak i priprema se za nogometnu karijeru, ali i što je još važnije, priprema se za daljnji život. Nemoguće je i nabrojiti koliko je kroz klub, od osnutka, prošlo nogometaša, trenera i sportskih djelatnika, a s ponosom možemo istaknuti da gotovo nema kuće u Tučepima iz koje bar jedan član obitelji nije bio aktivan u Jadranu, bilo kao nogometaš ili pak član uprave kluba.

Od samog osnutka kluba bili smo vezani za Hotele Tučepi, pa i sam naziv kluba je po legendarnom hotelu Jadran koji se, konačno, ove godine obnavlja pa će zajedno s izdavanjem ove monografije za blagdan naše općine i župe Sv. Antu, uskrsnuti na ponos i veselje naših mještana. Zahvaljujemo našim hoteljerima na mogućnosti korištenja Sportskog centra na Slatini u kojeg smo ove sezone uložili znatna sredstva u održavanje terena poput sustava automatskog navodnjavanja, saniranja travnjaka te izgradnje manjeg pomoćnog terena za treniranje. Posebno zahvaljujemo našoj općini Tučepi koja nam je urednim i redovnim dotacijama omogućila solidne prihode kako bismo mogli pokriti velike troškove održavanja pogona od stotinjak ljudi.

U ovoj smo godini zlatnog jubileja već organizirali tradicionalni Jadranov ples na Valentinovo kojim smo više od 500 gostiju i uzvanika sjajnom zabavom uveli u program proslave koji će kulminirati svečanom sjednicom i promocijom monografije. Posebno zahvaljujem našem malom timu koji je uredio i osmislio ovu monografiju, našem tajniku Čedomilu Šimiću, sportskom povjesničaru Jurici Gizdiću, kao i svima koji su sudjelovali u pripremi ove monografije. I na kraju svima čestitam prvih 50 godina postojanja našeg Jadrana, uz želju i poruku da nam Jadran u sljedećih 50 godina bude još uspješniji kao stogodišnjak. 

 Nikša Visković, predsjednika 

NAJČITANIJE OBJAVE