NaslovnicaPovijest HNK JadranaPrvi tajnik HNK Jadrana iz Tučepi - Branko Bušelić

Prvi tajnik HNK Jadrana iz Tučepi – Branko Bušelić

Svaka obljetnica na poseban, jedinstven način ima neku čudesnu moć u čovjeku probuditi utihnule, pomalo zatomljene emocije.

A jubilarna, zlatna poput ove pedesetogodišnjice osnivanja i kontinuiranog djelovanja nogometnog kluba u Tučepima kod ljubitelja i kluba i nogometa zasigurno to čini s puno više žara. Oživljava i gotovo kao na dlan stavlja proživljeno vrijeme, sjećanja, uspomene, trenutke radosti i tuge, riječju život s klubom i za klub. Stoga, pišući ovaj predgovor sjajno napisanoj i više nego profesionalno uređenoj prvoj monografi ji kluba rođenog iz pera vrsnog i iskusnog znalca, pisca Jurice Gizdića koji je tako vješto i moćno, ali i tako toplo oživio i u ovu predivnu knjigu posložio sve bitne, relevantne trenutke iz bogatog djelovanja našeg kluba, otrgavši time iz ralja zaborava događaje i vrijeme iz ukupnosti djelovanja nogometnog kluba u Tučepima.

Promišljajući ovaj osvrt ni sam nisam uspio zatomiti živ oganj emocija, tim više što pišući predgovor ovako značajnoj knjizi nije bilo moguće ne vratiti se u vrijeme nastanka kluba i ponovo osjetiti onaj neponovljivi žar koji nas je nosio i hrabrio u pripremi i osnivanju našeg kluba. Upravo taj žar u nama je razvio onaj tako poletni, potentni osjećaj sigurnosti. Bujala je solidarnost, tolerancija, a u toj klimi ništa nam nije bilo teško. Brodili smo svom cilju dobro osmišljenim i čvrsto defi niranim kursom uz potporu mještana, uprave sportskog centra u Makarskoj i napose Nogometnog saveza Općine Split. Ova lijepa priča o nogometu u Tučepima započela je puno prije od samog osnivanja kluba, premda nam nije posve pouzdano znano tko je i kada u Tučepi donio prvu pravu nogometnu loptu. Tučepljani, vedri, veseli i druželjubivi ljudi prihvatili su i s posebnom radošću igrali nogomet iako nisu imali ni minimalne materijalne uvjete za tu igru.

Često je, osobito kod djece, loptu „glumio“ stari dobri krpaš, a igralište tek obor ili šimatorje. Balun ta čudesna riječ koja zaokuplja i plijeni pažnju, koja se tako slatko i s neskrivenom strašću izgovara, poput zvona s kampanela odjekivala je tučepskim žalom i kamenom, budila skrivenu energiju tučepske mladosti, tučepskog težaka i ribara te za mnoge značila puno više od puke igre. Upravo zato ovo je prava prigoda da se s neskrivenim ponosom prisjetimo svih tučepskih balunjera koji su zapravo bili preteče osnivanja kluba, koji su vođeni srcem i ljubavlju za nogometnu igru driblali i s krpašem zabijali prve golove na tek ponekoj tučepskoj ledini. Upravo ta iskra u jedno tiho predvečerje kasnog proljeća, dok se poput zamišljenog baluna ožarena kugla sunca u zalazu u neodoljivoj ljepoti negdje u beskraj gasila kao da je u more upala, a čarobna igra svijetla i sjene prostirala svoj plavčastobijeli lancun po obroncima Brača i vrhovima Biokova, koji su kao kakva mitska bića upravo zatvarali svoje paučaste vjeđe pred nadolazećom tučepskom noći, imala je ono nešto što je jednoj odvažnoj grupi istinskih zaljubljenika u čari nogometne igre, koja je upravo te nezaboravne večeri 10. lipnja 1967. godine ozarena lica pristizala na legendarnu „TUČEPSKU VEZU“, na neki način pomoglo zapaliti onaj neugasivi plamen čvrste nakane konačnog oživotvorenja predugo sanjanog sna više generacija tučepskih balunjera odlučnih da priču privedu kraju i osnuju klub u Tučepima, krstivši ga imenom Nogometni klub JADRAN Tučepi.

Ta je odluka kod Tučepljana pobudila pravo oduševljenje. Bili smo posve sigurni da smo činom osnivanja kluba ujedno postavili dobro odmjereni i s vizijom klesani kamen temeljac na kojem je, to s ponosom ističemo, evo, izrastao i stasao stabilni klub koji i kroz nogomet pronosi i čestito svjedoči časno ime Tučepi. Bilo bi grijeh ne reći da je klub od samog početka uživao potporu tučepskih iseljenika koji su zajedno s nama dijelili iste želje, jer to je zapravo bilo ostvarenje i njihova sna. Više je čimbenika utjecalo na to da se baš tada dogodila odluka o osnivanju kluba. Ovdje ćemo tek naznačiti tri bitne činjenice koje su, po mom mišljenju, imale primarno značenje i odlučujuće utjecale na donošenje odluke za osnivanje našeg kluba. Prvo i najvažnije svakako je bilo postojanje i više nego dovoljno, balunu posve privrženih ali i neupitno za nogomet nadarenih mladića. Stoga ni na koji način nije bila upitna mogućnost sastavljanja solidnog tima za natjecateljsko nastupanje. Drugo, uistinu snažni poticaj osnivanju kluba nesumnjivo je bila odluka da se Sportski centar Makarska širom otvori svima koji se žele organizirano baviti sportom, bez plaćanja naknade za takve usluge. Treće, bila je spremnost hotelskog poduzeća „Jadran“ Tučepi da ustupi autobus za prijevoz na gostujuće utakmice, što je uz prethodne dvije točke zapravo zaokružilo nužne materijalne i druge pretpostavke za dugoročan i uspješan rad kluba.

Dakako, valja reći da je uz ove bitne materijalne preduvjete, klub nastajao i razvijao se na svojevrsnim temeljnim načelima, a kojima će nadamo se i nadalje ostati vodilja: – širom otvorena vrata kluba tučepskoj mladosti od najranijih uzrasta do seniorskih kategorija uz trajnu brigu o razvitku sportske kulture. – zavrijediti poštovanje čestitim djelovanjem promičući entuzijazam, toleranciju i sportsko poštenje kako u igri tako i izvan igre jer sportski rezultat ima istinsku vrijednost tek ako je postignut u simbiozi sa ovim neupitnim vrijednostima. – ostvariti makar minimum kulturno-zabavnih sadržaja s mještanima i za mještane Tučepi i time produbiti bliskost kluba s Tučepljanima i njihovim prijateljima na obostranu korist. Pomnije čitanje ove vrijedne knjige prostire nam uvid u širi spektar pedesetogodišnjeg djelovanja kluba i svjedočenje da su sportski i ukupni rezultat primjereni očekivanom i usklađeni s načelima na kojima je klub utemeljen. Upravo smo ponosni što je naš pedesetogodišnjak u svom djelovanju ostao na tom tragu i nadamo se da će na tom putu i nadalje ustrajati.

U ovu lijepu priču o balunu više generacija Tučepljana utkalo je svoje srce i svoju dušu. Igrači, uprava i navijači zajedno tvore klub usklađenih želja i htijenja držeći se čvrsto one nikad potrošene: „Biti velik u pobjedama, a dostojanstven u porazima.“ Nadamo se da će naš klub i dalje biti plodan i ustrajan poput masline na ponos naših Tučepi i još jedan prilog predivnom skladu njene prirodne ljepote i kreativne ruke Tučepljana.

Branko Bušelić – Prvi tajnik kluba

NAJČITANIJE OBJAVE