NaslovnicaPovijest HRNK ZmajVJEČNI Zmaj pod Biokovom!

VJEČNI Zmaj pod Biokovom!

VJEČNI ZMAJ POD BIOKOVOM ! HRNK Zmaj u digitalnom obliku!  

Došao je dan o kojem su sanjale generacije nogometaša našeg kluba. Izišla je monografi ja HNK Zmaj, upravo onakva kakvu naš klub i zaslužuje. Za buduće smo generacije od zaborava sačuvali, više od osam i pol desetljeća dugu povijest našeg kluba, kao i kratko razdoblje djelovanja Biokova – prvoga makarskog nogometnog kluba. Kako i sam naslov knjige kaže, a autori u tekstu navode,
naš Zmaj je doista vječan pod našim surim Biokovom. S ponosom možemo istaknuti da gotovo nema kuće u Makarskoj, iz koje bar jedan član obitelji nije bio aktivan u Zmaju, bilo kao nogometaš ili pak član uprave kluba. Svaka čast svim ostalim sportovima u Makarskoj, ali Zmaj je samo jedan ! Nitko ne može osporiti da je nogomet, ta najvažnija sporedna stvar na svijetu, bio i ostao
najpopularniji sport u Makarskoj. Početkom Drugog svjetskog rata kada je bauk fašizma kružio Europom, klub je ugašen, a većina igrača i članova kluba, odlučno se suprostavila osvajanju rodne grude od strane okupatora. U toj su borbi mnogi zmajevci, žrtvovali svoje mlade živote. A kada je početkom devedesetih godina Hrvatska bila izložena velikosrpskoj agresiji, ponovno su zmajevci, po uzoru na svoje djedove i očeve, odlučno stali u obranu svoje rodne grude. I u tom je ratu naš klub ponovno pretrpio žrtve. Stoga i ovom prigodom, kao čelni čovjek Zmaja, izražavam veliku zahvalnost svim zmajevcima koji dadoše svoje živote u obrani Hrvatske.

Danas Hrvatski nogometni klub Zmaj, u svim uzrasnim kategorijama i nogometnoj školi, broji oko 400 članova. U klubu je šest natjecateljskih kategorija – seniori, juniori, kadeti, pioniri, predpioniri, kao i veterani. Koristim priliku zahvaliti se svim članovima kluba koji su tijekom bogate i više od osam i pol desetljeća duge povijesti vodili klub, kao i nogometašima svih generacija koji su najljepše godine svog života podarili našem makarskom miljeniku. S ponosom ističemo da smo jedan od rijetkih klubova u Dalmaciji, koji je nastupao u Drugoj saveznoj nogometnoj ligi bivše države, kao i četiri sezone u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Treba istaknuti igrače našeg kluba koji su pronijeli slavu hrvatskog nogometa diljem svijeta. Naš pokojni Gajo Raff anelli nastupio je na jednoj od prvih utakmica reprezentacije Hrvatske u povijesti (u prosincu 1940. godine), te je uz Ratka Kacijana prvi Hajdukov igrač u povijesti koji je obukao dres Hrvatske nogometne reprezentacije.
Tonči Bušelić, naš bivši igrač, sudionik je dviju Olimpijada i svjetskog prvenstva. Alena Bokšića, gotovo da nije ni potrebno spominjati. Taj naš «vatreni», koji je nastupao za reprezentaciju Europe, bio je član klupske momčadi koja je postala prvak Europe i svijeta. Naš Mario Carević, također je nastupio u hrvatskoj reprezentaciji, a s Hajdukom je osvajao prvenstva i kupove. Tim ljudi, okupljen da bi uredio i osmislio ovu monografi ju, nastojao je da ni jedan detalj iz bogate povijesti kluba ne bude ispušten. Nastojali smo, da svaki detalj bude vjerodostojan i autentičan, sa što manje propusta.

Nadam se da smo u tome uspjeli. Posebnu zahvalnost izražavam autorima i urednicima ove knjige, klupskoj legendi Anđelu Raffanelliju, kao i sportskom povjesničaru Jurici Gizdiću, osvjedočenom prijatelju našeg kluba. Hvala i recenzentima, tehničkim urednicima, lektoru, kao cijelom redakcijskom odboru, koji je vrlo dobro obavio svoju dužnost. Zahvaljujem svim sponzorima koji su pomogli da ova monografi ja ugleda svjetlo dana. I na kraju – neka naš Zmaj živi vječno! 

Dr. Marko Ožić Bebek, gradonačelnik Makarske i predsjednik HNK Zmaj

Prethodni članak
Sljedeći članak

NAJČITANIJE OBJAVE