NaslovnicaPovijest HRNK ZmajZa predsjednika je izabran - dr. Frane Lisinsky?

Za predsjednika je izabran – dr. Frane Lisinsky?

POČECI NOGOMETA U MAKARSKOJ, OSNUTAK I SPORTSKI PUT BIOKOVA

Vještina nogometne igre upražnjavala se u Makarskoj već za vrijeme Prvog svjetskog rata, po kalama tada male Makarske, te na zelenim livadama Blata, Sinokoše i Velikog polja. Bilo je to vrijeme «krpaša» i neka vrsta uvertire u osnivanje nogometnih klubova u Makarskoj. U tim danima imali su Makarani priliku da po prvi put vide grupu mladića Kraljevske ratne mornarice iz Engleske kako igraju nogometnom loptom. Njihovu čuđenju nije bilo kraja. Oni su se podrugljivo smijali ovim obijesnim mladićima koji pred sobom guraju «napuhanu kožu» i još trče za njom. Nedugo nakon rata došla je opet u Makarsku ta čudnovata nogometna lopta, da bi ovaj put zauvijek ostala na travnatim terenima Podbiokovlja. Donijela su je djeca bogatih roditelja, studenti raznih škola i fakulteta.

Upravo oni osnivaju prvi nogometni klub koji dobiva ime Jugoslavenski športski klub Biokovo. Naime polazeći školu u Splitu, tijekom školske godine 1919./1920, poneseni naprednim idejama bavljenja sportom, Makarani Miće Babić, Josip Mastrović, Tomislav Dvornik i Karmelo Drviš, razmišljaju o formiranju sportskog društva u Makarskoj. Krajem te školske godine, dakle 1920. godine, kupuju loptu vlastitim novcem i te godine nastaje JŠK Biokovo. Velika pomoć u osnutku kluba bio im je liječnik dr. Frano Lisinsky, inače Čeh. Prvi izlazak na igralište nogometaši Biokova imali su 16. srpnja 1920. godine i to na predio zvan Blato koje su sami igrači uredili i osposobili za nogometnu igru. Tog dana izabrana je i prva klupska uprava koju su sačinjavali: Ante Ribarević stariji, predsjednik, Miće Babić, potpredsjednik, tajnik g. Zelić, blagajnik g. Biloš, te kapetan momčadi Josip Mastrović i podkapetan Tomislav Dvornik. Ova je uprava trajala gotovo godinu dana, samo što
je blagajnika Biloša na dužnosti zamijenio g. Lovrinčević. Klub se financirao od vlastitih prihoda, a već za Božić 1920. godine organizirao je predstavu pod nazivom Zabluda matere, čiji je inkas išao u korist kluba. Tako se već 1921. igraju i prve utakmice.

Najprije, jasno, s već tada osnovanih mjesnim rivalom Zmajem, zatim s Naronom iz Metkovića i Jugoslavenskim sportskim klubom iz Mostara. Iste, 1921. godine, Biokovo dobiva i novog klupskog predsjednika u osobi dr. Frane Lisinskog. Potpredsjednik je tada postao Stijepo Barbieri, tajnik Andrija Lovrinčević, a blagajnik Frane Gospodnetić . Dužnost revizora na istoj sjednici Skupštine povjerena je A. Riboliju i A. Mastroviću. Na istoj sjednici odlučeno je o zahtjevu za prijem u članstvo Splitskog nogometnog podsaveza. Budući da je Biokovo zamišljeno i formirano kao sportski klub, razmatrano je osnivanje ostalih sportskih sekcija pored nogometne. Tako je odlučeno da se osnuju još biciklistička, plivačka, atletska i turistička sekcija. Već tada se pojavljuju problemi oko korištenja zajedničkog igrališta s mjesnim Zmajem.

Na narednoj sjednici održanoj 20. veljače 1922. godine odlučeno je da se osnuje veslačka sekcija. Dogovoreno je da se obrati na više adresa oko financijske pomoći za kupnju broda. Na sjednici kluba, 8. rujna 1922. godine, odlučeno je da se pojačaju aktivnosti atletske sekcije, pa je dogovoren cijeli niz natjecanja; za Dan JŠK Biokovo kao štafeta na 800 metara, sprint na 100, 200 i 400 metara., koji će se održati 10. rujna 1922. Istog dana obavljeno je krštenje novokupljenih lađa za potrebe veslačke sekcije. Odigrana je i nogometna utakmica protiv RSK Zmaj i biciklistička utrka. Nakon krštenja lađa svečano je kormilaru predana i klupska zastava. Ovu klupsku svečanost uveličavala je svojom svirkom limena glazba iz Omiša, koja je te večeri pred Kačićevim spomenikom na gradskom trgu održala prigodni koncert. Veliko sportsko natjecanje na kojemu su aktivno sudjelovale sve sekcije Biokova, održano je u Makarskoj 8. rujna 1923. godine, u povodu Olimpijskog dana. Na glavnoj godišnjoj sjednici Skupštine kluba, održanoj 14. rujna 1923. godine, odlučeno je da se za počasnog člana JSK Biokovo izabere dr. Ivo Stalio, potpredsjednik Europske veslačke federacija, te jedan od osnivača i predsjednik Veslačkog kluba Gusar iz Splita, a za zasluge koje je učinio za veslački sport, a i pomoć veslačkoj sekciji Biokova.

Na istoj sjednici Skupštine kluba odlučeno je da dr. Frane Lisinsky postane doživotni počasni predsjednik kluba. Potpredsjednik je tada postao Ljubo Rismondo, tajnik Stijepo Barbieri, a blagajnik Andrija Lovrinčević. Na klupskoj Skupštini održanoj 4. siječnja 1925. godine za predsjednika je izabran dr. Pero Negrini dok je ostalo čelništvo ostalo isto. Treba reći da sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća veslačka sekcija postiže sve bolje rezultate, sudjeluje na raznim natjecanjima diljem Jadranske obale dok nogometna momčad pada iz krize u krizu. Svoj konačni kraj nogometna sekcija JSK Biokovo doživjet će na sjednici Skupštine kluba, 17. kolovoza 1926. godine, kada je jednoglasno odlučeno o gašenju iste. Daljnji rad i djelovanje Biokovo će usmjeriti uglavnom na aktivnost veslačke sekcije.

Pokal Antona Stanoša koji je osvojio JŠK Biokovo

NAJČITANIJE OBJAVE