NaslovnicaPovijest Makarskog sportaOtvorena nova četverostazna automatska kugla na Gradskom sportskom centru „Makarska“ 1980. g

Otvorena nova četverostazna automatska kugla na Gradskom sportskom centru „Makarska“ 1980. g

Poglavlje 24.KUGLANJE

Rekreativnim kuglačkim sportom u Makarskoj počeli su se intenzivnije baviti građani tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća. Dugo godina zaljubljenici u ovaj sport kuglali su na jednostaznoj kuglani na Gorinci.

Godine 1969. u sklopu odmarališta Ratnih vojnih invalida kasnije centra „Biokovka“, izgrađena je suvremena dvostazna automatska kuglana. To je ubrzo veliki broj aktivnijih kuglača motiviralo da se odluče na osnivanje kuglačkog kluba jer su bili stvoreni uvjeti za organizirani natjecateljski kuglački sport. Do toga dolazi u ožujku 1972. godine kada oni najuporniji osnivaju K.K. „Biokovo“ i to Drago Marin, Karmelo Žarnić, Ante Batinić, Vlatko Premeru, Svemir Puharić i Joze Šabić. Prvi i dugogodišnji predsjednik bio je Drago Marin, poslije su funkciju predsjednika kluba s kraćim ili dužim mandatom obnašali Tomislav Premeru, Branko Šalinović, Josip Bepo Buljan, Milan Bušelić i trenutno aktualni Grgo Babić.

1973.godina – Tomislav Premeru, Ivo Beroš, Ante Batinić, Joze Bašković, Joze Batinović, Svemir Puharić, Vlatko Premeru i Drago Marin čuće: Ante Vranješ i Anđeljko Vrkaš

Iste godine klub sudjeluje na kvalifikacijskom turniru za ulazak u Dalamatinsku ligu koja se igrala od Makarske do Zadra gdje osvaja prvo mjesto. Poslije toga klub je bio u natjecanju uz bok najboljih splitskih klubova Poštara i Splita. Uz momčadsko natjecanje klub se natječe pojedinačno na prvenstvu Splita i Dalmacije gdje Ante Batinić i Svemir Puharić postižu izvrsne natjecateljske rezultate s plasmanima u samom vrhu, i to drugom mjestu. U sljedećim natjecateljskim godinama klub bilježi kontinuirano značajne uspjehe u momčadskom i pojedinačnom natjecanju prvenstva Dalmacije i tadašnje države. Međutim, više je bilo uspjeha na pojedinačnim natjecanjima zbog kvalitetnijih pojedinaca koji su bili u samom vrhu kuglačkog natjecanja u Dalmaciji. Po kvaliteti igre i postignutim rezultatima posebno su uspješni bili Duje Puharić, Ivo Puharić Kikac, Svemir Puharić i Marko Šućur.

Na prvenstvu Hrvatske za omladince do 23 godine održane 1976. godine u Novom Vinodolskom klub osvaja prvo mjesto. Također, iste godine na prvenstvu države u Crikvenici ista momčad plasirala se na drugo mjesto. U tom sastavu uspješne omladinske momčadi nastupali su Ivo Puharić Kikac, Marko Šućur, Duje Puharić i Jure Prgomet. Nastavljaju se značajniji sportski rezultati u parovima i to 1984. godine na prvenstvu Dalmacije u Šibeniku gdje Marko Šućur i Grgo Babić osvajaju prvo mjesto, u Makarskoj 1989. godine na prvenstvu Dalmacije u parovima Svemir Puharić i Ivo Puharić Kikac osvajaju drugo mjesto, te na prvenstvu Dalmacije u Zadru 1996. godine u parovima Boro Vranješ i Ante Lozo osvajaju također drugo mjesto. U natjecateljskoj sezoni 1995./96. klub je kao prvak druge Hrvatske kuglačke lige bio sudionik kvalifikacija za člana prve lige.

Otvaranjem nove četverostazne automatske kuglane na Gradskom sportskom centru „Makarska“ 1980. godine, klub se omasovljuje i ima preko 80 registriranih članova. Iako u sljedećim godinama dolazi do opadanja masovnosti u ovom sportu u Makarskoj, klub uspjeva zadržati kontinuitet u natjecateljskim aktivnostima i postizanju zapaženih rezultata dugi niz godina do danas, uspješno nastupajući u drugoj Hrvatskoj kuglačkoj ligi.
Godine 1998. dogovorom s K.K. Tučepi na osnovu izuzetne sportske suradnje, a u cilju nastavka kvalitetnijeg rada i natjecateljskih aktivnosti, dolazi do prelaska uglavnom svih aktivnih igrača K.K. Tučepi u ovaj klub. Time se klub organizacijski i igrački konsolidirao postižući do danas u kontinuitetu uspješne natjecateljske rezultate.

Tome su posebno zaslužni mnogi igrači od osnutka do danas, posebno oni najaktivniji:
braća Vlatko i Tomislav Premeru, braća Ivo i Bare Puharić, Ivo Puharić Kikac, Svemir Puharić, Duje Puharić, Marko Šućur, Pere Puharić Kilin, Joze Batinović, Ante Vranješ, Mario Šabić, Mario Ivandić, Miro Beroš, Grgo Babić, Tonči Ravlić, Ivica Tojčić, Sretan Prgomet, Joze Marinić, Ozren Miočević, Marko Bašković, Srečko Andrijašević, Milan Ivandić, Boro Vranješ, Ante Batinić, Joze Puharić, Nikola Gače ujedno kuglački sudac i trener, Ante Lozo, Ivan Čović Bleki, Marin Šarić, Ante Jakić, Ivan Vidić, Andrija Mijačika, Dino Tursić, Slavko Jukić i Jure Panđić.

Najbolja kuglačka momčad kluba u proteklom razdoblju bili su na osnovu postignutih rezultata Vlatko Premeru, Ivo Puharić Kikac, Duje Puharić, Svemir Puharić, Boro Vranješ i Grgo Babić. Razvoju i unapređenju sportske rekreacije na području Makarske rivijere, a posebno kuglačkom sportu, dao je veliki doprinos ovaj klub sa svojim radom u uključivanju velikog broja svojih članova u aktivima sportske rekreacije pri radnim organizacijama.

Nakladnik: Zajednica športskih udruga grada Makarska. Autor: Milivoj Čapeta, dipl.oec. Recenzent: dr.sc. Stjepan Čosić, Lektor: Ankica Ravlić, prof., Vanja Selak, prof.
Sponzori: Grad Makarska, Zajednica športskih saveza i udruga, Splitsko – dalmatinske županije, Vodovod d.o.o

NAJČITANIJE OBJAVE