NaslovnicaPovijest Makarskog sportaNajavljeno je natjecanje u disciplinama trčanje 100, 400, 800 i 1500 metara...

Najavljeno je natjecanje u disciplinama trčanje 100, 400, 800 i 1500 metara te bacanje diska, kugle i koplja !

Osniva se sekcija LAKOATLETIKE – predlaže se prvo natjecanje 1922.g 

J.Š.K. Biokovo, na prijedlog g. A. Lovrinčevića, osniva sekciju lakoatletike. Pripremajući se za proslavu 10.09.1922. godine koja je posvećena porinuću i svečanom krštenju prvog veslačkog čamca, Berto Barbieri predlaže natjecanje. Citiramo dijelove iz zapisnika: …“Trčanje štafete na 800 metara, te sprint, trčanje na 100, 200 i 400 metara što biva prihvaćeno i povjereno istome, sastav momčadi za natjecanje.“...

Izvještaj prvog lakoatletskog natjecanja u Makarskoj u povodu spomenute proslave zabilježen u tadašnjem dnevniku „Život“ br. 806 od 16.09.1922. prenosimo u cijelosti jer bi ovakvom pristupu mogli pozavidjeti i neki današnji makarski klubovi. Ujutro je počela proslava Kluba s javnim natjecanjem u trčanju. Momčadi Biokova suprotstavljena je momčad RNK Zmaj. U zapisniku o ovom natjecanju stoji da je Biokovo odnijelo sve nagrade i bilježe se rezultati utrke teklića tj. štafete na 800 metara.

I. grupa B. Barbieri II. grupa M. Baylon III. grupa RNK Zmaj J. Mastrović A. Gačina A. Lovričević D. Barbieri D. Babić J. Mladinov A. Mladinov A. AntunovićPrva grupa prolazi kroz cilj prva, II. grupa je druga i kao treća Zmaj. U sprint trčanju na 100 metara natječu se: A. Mladinov, A. Lovrinčević i J. Mastrović za Biokovo, te Vuzio i Smodlaka za Zmaj. Kroz cilj prvi prolazi Daro Babić s 14 sek., drugi Mladinov, treći Mastrović, četvrti Smodlaka i peti Vuzio otpada. Sprint na 200 metara natječu se za Biokovo A. Mladinov, M. Lovrinčević, J. Mastrović, te za Zmaj I. Srzić, Ravlić i Ivanišević. Prvi prolazi kroz cilj A. Mladinov s 30 sekundi, drugi A. Lovrinčević, a potom redom J. Mastrović, Š. Ivanišević, Srzić i Ravlić. U utrci na 400 metara natječu se za Biokovo Daro Babić, B. Barbieri i D. Barbieri, a za Zmaj Vranješ, Marjanović i Ribarović. Prvi prolazi kroz cilj Daro Babić s 1 minutom i atletsko natjecanje u Makarskoj“ piše kako će se u predigri nogometne utakmice između RSK Split i RNK Zmaj održati propagandno atletsko natjecanje uz sudjelovanje atletičara Hajduka, Krupe, Splita i Nade iz Splita i nekih atletičara Zmaja.

Najavljeno je natjecanje u disciplinama trčanje 100, 400, 800 i 1500 metara te bacanje diska, kugle i koplja. Kako je ovo prvo natjecanje ove vrste u Makarskoj pisac teksta vjeruje kako će izazvati interes građana Makarske. U novinskom izvješću nakon ovog događaja navodi se da je sudjelovalo trideset mladih atletičara.

Povijest Makarskog sporta iz pera Čiće Čapete – ATLETIKA

Prethodni članak
Sljedeći članak

NAJČITANIJE OBJAVE