NaslovnicaPovijest Makarskog sportaGodine 1975 - DTO Partizan mijenja svoje ime u Društvo za športsku...

Godine 1975 – DTO Partizan mijenja svoje ime u Društvo za športsku rekreaciju

Poglavlje br. 17. DTO PARTIZAN

Može se slobodno reći da je DTO Partizan na neki način slijednik programa rada predratnog Sokola, čija aktivnost se je uglavnom svodila na športsku rekreaciju i gimnastiku pa tako inicira plivanje, vaterpolo, rukomet i sletske vježbe. Sjedište Partizana bilo je u zgradi na Grmi gdje je tada bio Dom đaka, a u prizemlju dvorana u kojoj su bile smještene gimnastičke sprave.
Godine 1960. predsjednik DTO Partizana bio je Miško Juras, a tajnik Ivo Montana za kojega treba navesti da je bio doajen športskog novinarstva. U tim prvim danima Partizana najviše su se angažirali već iskusni Sokolaši Jurica Mladinov, Andrija Andrijašević (Marinkin) i Jozo Botica. Godine 1952. DTO šalje na seminar za prednjake u Hvar dosta novih mlađih osoba, a to su Đilda i Zdenko Gavić, Boškin, Marija Mihaljević, Tonči Bušelić, Ivica Srzić Delić, Jugan Antonini, Ratko Andrijašević, Hrvoje Rajčević, Mladen Mimica, Vanja Talić, Grozdana Beus i Slavko Premeru.

Međutim, iz jedne pronađene slike proizlazi da su prvi prednjaci obučeni također u Hvaru 1949. godine i to slijeva nadesno: Josip Botica, Biserka Klarić Srzić, Miško Juras, Gordana Perojević, Tonči Bušelić, Smilja Glavina, Slavko Josipović i Ante Glavičić. skup prednjaka iz Dalmacije na obuci u Hvaru. 

Pronađen je i spisak sudionika a sekcije vaterpola pod imenom Osejava iz 1952. godine iz kojega je očito te godine nastao i vaterpolo klub „Galeb“ kojega je sačuvao pok. Jakša Kurtić, aktivni sudionik događanja u vaterpolu.

Formiranjem prednjačkog zbora formiraju se razne sekcije, a prednjaci su se opredjeljivali za rad prema osobnom afinitetu. Godine 1962. predsjednik Partizana postaje Slavko Premeru, a tajnik je i dalje Ivo Montana i oni formiraju mušku i žensku košarkašku ekipu kao sekcije Partizana.
Kako nažalost nije bilo konkurencije i zvaničnog natjecanja jednostavno se ženska ekipa ugasile iako je bilo talentiranih igračica kao Nena Puharić, Nada Kukalić Alemani, Sloboda Puharić, Olgica Brzić, Gika Menego, Svjetlana Antonini, Gina Babić i dr. Odmah iza toga organizira se školsko rukometno prvenstvo, a potom se formira i općinski rukometni odbor kako bi se stvorili uvjeti za priključenje dalmatinskim ekipama i tada cijela košarkaška sekcija prelazi u rukomet klub kojemu se na čelo stavio Slavko Premeru kao predsjednik i trener nakon položenog trenerskog ispita.

Izgradnjom Športskog centra DTO Partizan osniva sekcije atletike i gimnastike što je omogućeno postojanjem šljakane atletske staze i nadstrešnice. Godine 1975. DTO Partizan mijenja svoje ime u Društvo za športsku rekreaciju i tada se počinje s novom formom djelovanja kao Radničke športske igre u čemu sudjeluju mnoge radne organizacije i ustanove u malom nogometu, kuglanju, boćanju, stolnom tenisu i šahu.

Godine 1975. Radna zajednica Športskog centra otvara posebno radno mjesto na koje je postavljen Žele Budeša koji je obavljao tajničke poslove i organizaciju Radničko športskih igara u čemu treba kao istaknutog organizatora spomenuti i Marinka Mucića. Sve je to djelovalo do 1991. godine i početka Domovinskog rata. Do tada je djelovala i SOFK-a u Gradu, a predsjednici tog Saveza tijekom godina su bili Branko Bušelić, Tajmir Nola, Blago Begić, Tonko Šimić, Branko Miloš i dr. Godine 1974. formirana je i Samoupravna interesna zajednica (SIZ) za fizičku kulturu koja je sastavljena od predstavnika radnih organizacija raznih djelatnosti koja je brinula o financiranju športske aktivnosti, a prvi predsjednik SIZ-a je bio dr. Braco Fiamin, a naslijedio ga je Jure Batinić. Sada, u Republici Hrvatskoj, tu ulogu preuzima Zajednica športskih udruga grada Makarska.

NAJČITANIJE OBJAVE