NaslovnicaPovijest Makarskog sporta...Štab teritorijalne obrane osniva i ronilačku sekciju - 1971.g ...

…Štab teritorijalne obrane osniva i ronilačku sekciju – 1971.g …

Poglavlje br. 16. J.K. „BURA“ RONILAČKA SEKCIJA

Godine 1971. J.K. Bura na inicijativu Štaba teritorijalne obrane osniva i ronilačku sekciju koju i oprema potrebnom ronilačkom opremom i kompresorom. Na sačuvanoj slici napravljenoj prilikom osnivanja vidi se grupa prvih makarskih ronioca. Počevši slijeva nadesno – Stoje: Jakša Ribičić, Josip Bajić, Bartul Grle, dr. Janez Stor – sekretar Saveza za podvodne aktivnosti, Dragan Šabić, instruktor ronjenja Mate Kolar, Ivo Drviš, Slobodan Nemčić Čuće: Mladen Puharić, Milivoj Runtić, Velimir Leško, pomoćnik instruktora – Željan Babić, Danko Čulav i Dalibor Miloš.

Godine 1974. Ivo Drviš i Milovan Buntić pohađaju kurs ronjenja u Puli i stječu zvanje instruktora ronjenja. Govoreći o ulozi i zadacima ove sekcije, Ivo Drviš naglašava mogućnost da se svima koji to žele omogući upoznavanje ljepota podmorja Jadrana osposobljavanjem ronjenja s aparatima na komprimirani zrak, bavljenje orjentacijskim ronjenjem, podvodno istraživačkim aktivnostima i podvodnim snimanjem. Jedino organizirano preko Kluba može se grupno roniti uz prethodnu prijavu. U prostorijama Kluba postavljen je kompresor gdje su se i punile boce za potrebe članova ili bolje rečeno, u to vrijeme, klupskih boca.

Rastom standarda većina ronioca iz ovog Kluba nabavlja vlastitu opremu za ronjenje tako da i danas ima dosta onih u Makarskoj koji upražnjavaju ovaj ponekad i vrlo opasan šport. Taj put je ujedno značio i prekidanje organizirane aktivnosti kroz ovu sekciju Bure. Na vezu ispred Kluba motorni brod ČM kojeg je Klub dobio od Ratne mornarice i koji je služio potrebama ronilačke sekcije 

NAJČITANIJE OBJAVE