NaslovnicaPovijest Makarskog sportaNogometne grupe - Bidol, Potok, Vrpolje, Marineta, Kalalarga i Komina

Nogometne grupe – Bidol, Potok, Vrpolje, Marineta, Kalalarga i Komina

Igralo se na ledinama kojih je tada bilo u Makarskoj i mladost je doista imala prostora za igru. U tom vremenu najjača grupa je bila Komita u kojoj su igrali Petar Tavra, Branko i Siniša Paunović, Vedran Radatović i još danas živuči Joze Bilić Mate Čačina kao golman. Druga najjača grupa je bila s Bidola.

RADNIČKI N.K. „ZMAJ“

Bilo bi pogrešno zaobilaziti činjenicu da je šport u početku bio privilegij obrazovanijeg i imućnijeg dijela stanovništva. Čak su neki športovi vrlo dugo ne samo nazivani elitnim već su i stvarno bili dostupni određenom sloju društva. Uostalom, kada je u pitanju Makarska to se najbolje oslikava kada i tko je osnovao J.Š.K.Biokovo, tko su bili aktivni športaši i tko je djelovao u Upravi kluba. S druge strane imamo relativno siromašno stanovništvo sastavljeno od radnika i obrtnika i njihove djece željne da se i sami isprobaju u jednoj novoj kolektivnoj igri koja je ovladala Makarskom. Razumljiva je zavist potakla građane da osiguraju svojoj mladosti mogućnost igranja loptom i tako nekoliko zanesenjaka 11.srpnja 1921. godine na skupu u šumi Osejava osniva klub pod imenom Zmaj. Konobar Tonči Vuzio izabran je za prvog predsjednika kluba, a u Upravi su još postolari Jure Raos, Toni Antonini, Andrija Zelić, stolari Ante Buljubašić, Kleme i Stipe Vranješ te kožar Ante Srzić. Naknadno su uključeni u Upravu fotograf Nikola Smodlaka, brijači Luka Klarić i Ivan Rafanelli, te urar Ivan Dragičević. 

OSNIVAČI RŠK ZMAJ: Tonči Vuzio konobar, Jure Raos obučar,  Ante Buljubašić stolar, Toni Antonini postolar, Ante Srzić kožar,  Andrija Zelić postolar, Kleme Vranješ stolar, Stipe Vranješ stolar. Prvi susret Zmaja i JŠK Biokovo odigran je 1921. godine. Na NASLOVNOJ slici su: Toni Antonini, Andrija Lovrinčević, Ive Tomažo, Tonći Mladinov, Daro Babić, Dinko Barbieri, golman neutvrđen, Luka Klarić (sudac), Ante Tavra Keko, Ivo Novak, Rade Lovrinčević, Mirko Matulić, Ante Ribarović, Pinter (ime neutvrđeno), Kleme Vranješ i Branko Marjanović. Na slici čuće: Ante Buljubašić, Simo Ivanišević, Ante Tavra pok. Jure, Zore Ive, File Rafanelli, Tonči Vuzio, Andrija Srzić i Stipe Vranješ. 

Naredne 1922. godine Zmaj postaje član Splitskog nogometnog podsaveza. Prve utakmice odigravaju se s mjesnim rivalom Biokovom i uglavnom gube što nije nikakvo čudo kada se zna da za Biokovo igraju pretežno studenti koji su imali priliku vidjeti način igre i treninge splitskog Hajduka. Zmaj se u prvenstvima do 1926. godine natječe u tzv. Drugoj makarskoj župi splitskog nogometnog podsaveza zajedno s Biokovom da bi prestankom djelovanja nogometne sekcije Biokova, Zmaj predviđenu prvenstvenu utakmicu za 14.01.1926 godine dobio 3:0 bez borbe. Dometi Zmaja i igranje utakmica sve do početka Drugog svjetskog rata ograničeno je na lokalno Biokovo, potom Uraniju iz Baške Vode, Komitu iz Omiša, Naronu iz Metkovića i GOŠK iz Dubrovnika. Bilo je tu i prijateljskih utakmica pa je zabilježen rezultat s Hajdukom u Splitu 4.01.1931. godine 14:0. Tako nešto godinama se kasnije nije dogodilo što znači da je Zmaj izrastao u pravi klub. Prilikom boravka razarača engleske flote Blanche i Brilliande i krstarice London u Makarskoj 1934. godine, odmah su se časnici s brodova interesirali kako i koji se športovi gaje u Makarskoj. Kako je u Makarskoj djelovao nogometni klub, a igrao se i vaterpolo to je odmah dogovorena nogometna utakmica s razaračima Blanche i Brillande i Zmaj dobiva utakmicu s 5:0. Na utakmici je prisustvovao veliki broj oficira i mornara, a osobito posada s krstarice London, jer pobjednik nakon par dana igra s izabranom momčadi krstarice London. Sve utakmice je na obostrano zadovoljstvo sudio g. Nikolić iz Beograda.

Međutim, često Zmaj gostuje ili prima u goste klubove iz Sinja, Šibenika, Mostara i Dubrovnika, naročito u ljetnim mjesecima. Istovremeno dok se je u organiziranom obliku uveo nogomet u Makarsku preko Biokova i Zmaja, popularnost nogometa kao ekipne igre kod djece i mladosti postiže nevjerojatne razmjere. Svaka slobodna livada postaje igralište i bez poticaja sa strane dolazi do formiranja rajonskih ili uličnih grupa za nogomet što postupno prerasta u tzv. divlju nogometnu ligu. U Makarskoj su sve do Drugog svjetskog rata djelovale nogometne grupe Bidol, Potok, Vrpolje, Marineta, Kalalarga i Komita. Igralo se na ledinama kojih je tada bilo u Makarskoj i mladost je doista imala prostora za igru. U tom vremenu najjača grupa je bila Komita u kojoj su igrali Petar Tavra, Branko i Siniša Paunović, Vedran Radatović i još danas živuči Joze Bilić Mate Čačina kao golman. Druga najjača grupa je bila s Bidola.

Iz tih grupa regrutiraju se budući igrači Zmaja koji su neopterećeni disciplinom i današnjim ukalupljivanjem u taktičke forme, sebi sami ugrađivali tehničke vještine baratanja loptom. Međutim, ovdje treba naglasiti i raspravu koja je vođena u JŠK Biokovo u kojoj Ante Barbieri zagovara da se osnuje pomladak jer treba na vrijeme misliti na nove igrače. Na to se nadovezuje predsjednik dr. Lisinski koji u dužem izlaganju navodi primjer raspuštene gradske djece koja na svakom kutu bez razumijevanja igraju nogomet. On predlaže da se klupskom inicijativom to sanira, da se potom apelira na Općinu da strogo zabrani igru djece po ulicama, tako će biti prisiljeni podvrgnuti se klupskoj disciplini pa će se tako u duhu športa i discipline odgajati. Kako bi se djecu privuklo, predlaže kao članarinu 1 dinar. Rasprava oko ovoga prijedloga je bila burna, pa tako Ante Barbieri zagovara oportunost formiranja dviju momčadi podmlatka i to po jednu uz Biokovo i Sokol kako bi se potencirao rivalitet u takmičenju a tako bi se mogli podvrgnuti i disciplini. Bez obzira koliko se je u tome uspjelo, značajno je kako se je i tada vrlo racionalno razmišljalo o unapređenju športskih aktivnosti u interesu kluba i aktivne mladosti. Danas nažalost grad Makarska nema livada, ali nema ni dječjih igrališta u novim gradskim četvrtima. Na kraju, u ovom razdoblju od 1921. do 1941. godine odigralo je u Zmaju mnogo igrača i teško bi bilo nabrojiti sve sastave što će biti učinjeno u posebnoj monografiji Zmaja, ali ovdje bismo naveli, bez obzira na generacije, imena koja su u svom vremenu ostavila poseban pečat prema subjektivnoj ocjeni pisca kao: File Rafanelli, Marko Šikica Raos, Vjeko Stipić, Ivan Palija, Toni Antonini, Branko Benković, Joze Pletikosić, Zane Srzić, Bepe Baričević, Hrvoje Rafanelli, Gajo Rafanellib Zore Paunović, Stipe Vranješ, Miće Rubeša, Mičel Kokić, Ivan Srzić Ijaja i nadasve Gajo Rafanelli, za kojega uopće nije presudna činjenica da je bio član standardne vrlo uspješne generacije Hajduka, već da je to bio daleko najbolji igrač vrhunske tehnike kroz sve generacije koje je Makarska dala.

Uostalom, Gajo je igrao u izabranoj jedanaestorici Hrvatske. Pored Gaje Rafanellija koji je igrajući za Hajduk igrao u tadašnjoj prvoj jugoslavenskoj nogometnoj ligi, u to isto vrijeme Mičel Kokić je igrao za zagrebački HAŠK i s njim 1937. godine osvojio državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije, te Nikša Ive igrajući za N.K. Bata iz Borova. HAŠK s Mičelom Kokićem (na slici je i najveći nogometaš iz tog vremena Ico Hitrec) Zmaj je sve u svemu označio povijest Makarske i činjenicom da se je većina igrača pridružila NOB-u već na početku Drugog svjetskog rata. U opisanom razdoblju Zmaja djelovali su sljedeći predsjednici Kluba: 1921. – 1922. Tonči Vuzio konobar,  1922. – 1923. Luka Klarić brijač,  1923. – 1926. Ivan Rafanelli brijač, 1926. – 1928. Nikola Smodlaka fotograf, 1928. – 1931. Stipe Grle zidar, 1931. – 1935. Jure Jurišić trgovac,  1935. – 1940. Jure Raos obućar, 1940. – 1941. Filip Torkar mehaničar. Makarska je tridesetih godina prošlog stoljeća bila vrlo interesantno izletničko-športska destinacija Splićana pa tako treba posebno naglasiti inicijativu Hajdukovih Old Boysa o izletu u Makarsku 1935. godine o čemu Jadranski dnevnik daje duži izvještaj pod naslovom: „Za izlet u Makarsku vlada ogroman interes.“

Zanimanje za izlet bilo je ogromno jer je program izleta bio raznovrstan i zanimljiv uz prisustvo pjevača Mladost. Momčad Old Boysa najavljena za utakmicu sa Zmajom bila je: Mrkušić, Rodin, Antonini, Milutin, Dešković, Poduje, Bakotić, Bonačić M., Bonačić T., Hochman i Veljko, predpostavlja se Poduje. U članku se najavljuje težak susret za Splićane jer je Zmaj prošle nedjelje igrao vrlo dobro. Izlet je organiziran parobrodom Knin na kojemu je Mladost zabavljala izletnike. Kako je pisao Jadranski dnevnik izlet Hajdukovih Old Boysa završio je velikim uspjehom, a organizacija, koja je bila povjerena starim internacionalcima Mirku Bonačiću i Anti Kesiću, bila je besprijekorna. Izletnici, igrači, pjevači i plivači bili su potpuno zadovoljni organizacijom Hajdukovaca.

U izvještaju s ove utakmice spominje se kako stari Hajdukovi znalci nisu mogli, naročito u drugom poluvremenu, parirati većoj izdržljivosti i mladenačkoj snazi Zmaja. Zmaj je igrao vrlo dobro i po ostvarenim šansama zaslužili su povoljniji rezultat. U toj momčadi izvjestitelj proglašava kao najbolje golmana, desnog beka i halfa, te kako navodi popularnog Filu u navali. Izletnički parobrod napustio je Makarsku u ponoć ispraćen Makaranima.

NAJČITANIJE OBJAVE