NaslovnicaPovijest Makarskog sportaRiječ predsjednika i sadržaj knjige povijest Makarskog sporta

Riječ predsjednika i sadržaj knjige povijest Makarskog sporta

Riječ predsjednika Zajednice sportova grada Makarska – Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam dio tima koji je omogućio tiskanje ove vrijedne knjige značajne ne samo za sve sportaše, već i za sve žitelje grada Makarska. Ovo su sigurno trenutci koje priželjkuje svaki sportski djelatnik, a pogotovo kada je to knjiga koja prva prikazuje cjelokupni makarski sport od njegova začetka do 2008. godine na ovom području. 
 
 
Prvenstveno bih zahvalio autoru knjige g. Milivoju Čići Čapeti na brižljivo skupljenim materijalima, razvrstanim i prikazanim u knjizi. Naime, nije bio ni jednostavan, ni kratak put od same ideje do realizacije knjige. Prvotno se rodila ideja kod tadašnjeg predsjednika Zajednice sportova g. Drage Lulića i Izvršnog odbora koji je tada bio u sazivu (mandatno razdoblje 2006.–2010.godine)o evidenciji makarskog sporta i sportskih uspjeha u Makarskoj, te je osnovan Odbor za povijest športa Zajednice. Za predsjednika odbora je izabran g. Čapeta koji je zatim vrijedno skupljao zapise, materijale i fotografije s različitih sportskih događanja. Nažalost, odbor za sport je prestao funkcionirati, ali na sreću to nije spriječilo našeg Milivoja da nastavi prikupljati materijale te ih objedini u jedinstvenu knjigu na ovom području – Povijest makarskog sporta!
Naglašavam da je ovo viđenje makarskog sporta iz pera g. Milivoja s kojim se neki kroničari možda i neće u potpunosti složiti. Mojim dolaskom na čelo Zajednice sportova u Makarskoj uvidio sam važnost ovog rukopisa i uz podršku članova Izvršnog odbora i tajnice Zajednice sportova gđa Danijele Vujčić, uspjeli smo i realizirati tiskanje ovog vrijednog materijala. Odustali smo od prvotne ideje da nadopunimo povijest s podatcima od 2008. g. do današnjeg dana, kao i ispravcima eventualnih krivih navoda i činjenica jer to onda ne bi bilo biografsko djelo našega Milivoja.
Ovom prigodom bih se svakako zahvalio predstavnicima Grada Makarska, kao i Splitsko-dalmatinskoj. Nadam se da će ova knjiga poslužiti budućim generacijama sportaša kao orijentir u veliku kvantitetu, a naravno i kvalitetu makarskih sportaša i sportskih klubova. Naravno da će ih motivirati da i oni postanu dio makarskog sporta svojim sportskim rezultatima, jer sasvim sam siguran da ovo nije jedina knjiga o makarskom sportu i da će makarski sportaši svojim sportskim rezultatima i uspjesima prisiliti kroničare da se prihvate„pera“ i napišu još poneku knjigu o vrijednim i vrhunskim sportašima u Makarskoj – predsjednik Miro Urlić

Sadržaj:
1. Predgovor
2. Regata gajeta po fra Radanu
3. Striljanje alke
4. Hrvatski sokol
5. JŠK Biokovo i početak nogometa u Makarskoj
6. Radnički NK.Zmaj
7. JŠK Biokovo ulazi u veslanje
8. Biciklizam Biokovo
9. Atletika Biokovo
10. Hrvatsko planinarsko društvo Biokovo
11. Vaterpolo
12. Šah
13. Stolni tenis
14. Obnova Zmaja
15. Pomorsko brodarsko društvo
16. JK„Bura“ronilačka sekcija
17. DTO Partizan
18. VK Biokovo
19. Vaterpolo
20. Kajak – Bicikl kroz Hrvatsku
21. Plivanje i skokovi
22. Pomorsko športsko ribolovno društvo Arbun
23. Boćari
24 .Kuglanje
25. Auto trke
26. Športski centar
27. Rukomet
28. Košarka
29. Motonautika Argola
30. Judo
31. Ragbi
32. Šah
33. Tenis
34. Karate
35. Odbojka
36. Kako je rođeno jedno prijateljstvo
37. Ženski rukomet
38. Jedro
39. Biciklizam
40. Mali nogomet
41. Briljantin
42. Atletika
43. Extrem
44. Boćanje HVIDR-a
45. Kickboxing
46. Mawashi
47. Ustroj športa u Makarskoj
48. Strukovni športski savezi
49. Stručni radnici u športu (treneri i sudci)

Prethodni članak
Sljedeći članak

NAJČITANIJE OBJAVE