NaslovnicaTenisBluesun Tučepi open

Bluesun Tučepi open

Bluesun Tučepi open 2018.

O dobro organiziranom turniru pročulo se na daleko i široko, a rezultat je bio apsolutni rekord u masovnosti sudionica; Makarska 1997. godina bilježi 190 sudionica iz tridesetak zemalja sa 5 kontinenata.

Tučepi su po treći put,od 23. do 29. travnja, domaćin teniskog turnira iz ciklusa Biseri Dalmacije “Bluesun Tučepi Open”.
Turnir će se igrati na terenima Sportskog centra Slatina, a sudjelovat će 73 tenisačice iz cijelog svijeta. Bit će ovo 23. izdanje Bisera Dalmacije, najstarijeg ciklusa ženskih profesionalnih turnira u Hrvatskoj, a okupit će natjecateljice iz 20-ak zemalja.
Riječ je o profesionalnom ženskom teniskom turniru iz ciklusa ITF (Međunarodne teniske federacije) s nagradnim fondom od 15.000 USD na kojem mlade igračice stječu prva profesionalna iskustva i svoje prve WTA bodove.
U glavnom ždrijebu natječe se pet tenisačica iz Hrvatske, među njima i prošlogodišnja pobjednica Lea Bošković iz Zagreba.
Dosad je osvojila osvojila 4 profesionalne titule, a na turnir stiže stiže s dobrim rezultatom iz tuniškoga Hammameta gdje je dospjela do finala.
Najbolje plasirana i prva nositeljica na turniru je Tena Lukas koja trenutno ima ranking mjesto 305 na WTA listi.
Organizatori turnira su Hoteli Tučepi d.d., koji su u sastavu turističkog lanca Bluesun Hotels Resorts, Općina Tučepi i Turistička zajednica Općine Tučepi, koja je prepoznala važnost ovakvog sportsko-turističkog koncepta u predsezoni.
Kvalifikacijski mečevi Bluesun Tučepi Open 2018. počinju ove subote na Sportskom centru Slatina, a već u ponedjeljak 23.travnja kreće glavni dio turnira. Finale će se održati nedjelju, 29.travnja.

SM: Možete li nam ukratko predstaviti nadolazeć turnir, sustav natjecanja, pravila, nagradni fond ?
Turnir iz ciklusa ITF ( međunarodne teniske federacije) sa nagradnim fondom od 15.000 USD. Dobivaju se i WTA bodovi osvajačica 12 bodova, 2 mjesto 7 bodova, polufinalistice 4 boda itd.Igra se na sistem ispadanja, bez utješnog turnira i razgravanja.

SM:Kako ste došli na ideju za takvo što i tko je sve sudjelovao u tome?
Odluka menadžera BlueSun grupacije i uprave Hoteli Tučepi d.d., te sudjelovanjem lokalne turističke zajednice, Općine Tučepi, je bila prekretnica u odluci da se ugoste tenisaćice i organiziraja teniski turnir pod nazivom Bluesun Tučepi Open.

SM:Tko je sve na turniru sudjelovao do sada, od zvučnijih imena tenisa?
Samo KRATKA POVIJEST prije nego saznate tko je sve sudjelovao : U jesen 1995. godine, jedan se teniski entuzijast imenom Zlatko Foglar uputio put Makarske gdje je izgradnja novog teniskog centra bila pred završetkom. Uputio se sa suludom idejom da pokrene športsko turistički projekt – teniski turnir, u vrijeme kada je imenica turist postojala samo na papiru i kada je turistički div Hoteli Makarska d.d. preživljavao zahvaljujući vikend turizmu unproforaca i noćenjem smjena vojnih kontigenata pod punom ratnom spremom. Bio je to pun pogodak! Dobra priprema i propaganda turnira rezultirala je velikim brojem sudionica – čak i iz Paragvaja – a sudjelovanje Makaranke i kasnije pobjednice turnira Silvije Talaje, kao i sama činjenica otvorenja jednog novog športskog objekta u gradu, toliko su zagolicale znatiželju građana Makarske da je na susretu završnice između Silvije Talaje i Zuzane Lesenarove iz Češke (5/7;6/4;6/2) nazočilo preko 1.200 gledatelja. Pune tribine! 10% populacije grada. Zamislimo 10% populacije jednog Zagreba, Splita ili Rijeke.!?!
U vrijeme kada su se ljudi u gradu okretali čuvši opet strani jezik, Hoteli Makarska su napravili dobar posao. Pun hotel zadovoljnih gostiju kroz vrijeme trajanja turnira bio je pokazatelj da je projekt ispunio očekivanja – zadaću športsko turističkog projekta u svrhu promocije i promidžbe.
Kako se dobar glas daleko čuje, već iduće 1997. godine Makarskoj se pridružuju Hvar – nastojanjem direktora Sunčanog Hvara d.d. g. Pere Pavičića – i Dubrovnik – zalaganjem predsjednika Teniskog kluba Dubrovnik g. Zorana Grbića. Bilo bi nepravedno izostaviti imena gospode Velka i Borisa Viskovića u Hvaru i Tončija Andrijaševića u Makarskoj. Njihov doprinos je nemjerljiv! Tada serijal dobiva današnje ime:BISERI DALMACIJE
No, nije dobar glas ostao samo unutar granica Hrvatske. O dobro organiziranom turniru pročulo se na daleko i široko, a rezultat je bio apsolutni rekord u masovnosti sudionica; Makarska 1997. godina bilježi 190 sudionica iz tridesetak zemalja sa 5 kontinenata. Igralo se na svim mogućim lokacijama. I opet puna afirmacija ispravnosti osnovne koncepcije – športsko – turističkog projekta. Službeni hotel METEOR bilježi 1.400 noćenja. Tako je počelo i traje već 18 godina.
Kroz to vrijeme domaćini turnira su, uz ranije spomenute bili i Cavtat, Zaton kraj Nina, Split, Bol i Šibenik. Dubrovnik se osamostalio, Makarska, Split, Cavtat i Zaton ugasili.
BISERI su prepoznati daleko šire od svojih lokacija. Tako su već po tradiciji pokroviteljice potpredsjednice vlade Republike Hrvatske gospođe Jadranka Kosor i Željka Antunović. XV jubilarni turnir održava se pod pokroviteljstvom VLADE REPUBLIKE HRVATSKE. Najstariji sponzor je Sitopapir – gospodin Jasenko Knepr – a nemjerljiva je pomoć Hrvatske turističke zajednice – gospodin Niko Bulić.
Danas za BISERE zna cijeli teniski svijet, a trajanje kroz 15 godina potvrđuje da je projekt pravilno koncipiran i još bolje proveden. U protivnom loš bi se glas čuo još dalje a turniri bi se ugasili. Tada se više ne bi mogli ponositi da su na našim turnirima na početku njihovih karijera igrala najveća imena poput Justine Henin i Kuersten Flipkens iz Belgije, Nadježda Petrova, Anastasija Miškina, Vera Duševina i Anna Čakvetadze iz Rusije, Viktorija Azarenka i Tatjana Poutchek iz Bjelorusije, sestre Bondarenko i Yulia Beyglzimer iz Ukrajine, Greta Arn i Anna Lena Groenefeld iz Njemačke, Petra Četkovska iz Češke, Mara Santangelo i Sara Errani iz Italije, Miroslava Vavrinec/Švicarska – danas poznatija kao supruga Rogera Federera, Katarina Srebotnik/Slovenija te sve naše: Silvija Talaja, Jelena Kostanić, Karolina Šprem, Sanja Ančić i druge.
Do sada su na BISERIMA nastupile igračice iz 70 zemalja sa svih kontinenata gdje se tenis igra i to :Australija, Austrija , B i H, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Kina, Latvija , Litva , Luksemburg, Mađarska,Maroko, Moldavija, Nizozemska, Njemačka, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugal, Rep. J.Afrika, Rumunjska, Rusija, SAD, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajland, Turska, Ukrajina , Uzbekistan, Velika Britanija, Venezuela, Zimbabv, Nigerija, Kolumbija i dr.

SM:Koliko je zahtjevno organizirati jedan teniski turnir i što je sve potrebno da bi se “izvukao” do kraja ?
Organizacija profesionalnog turnira u kojem Međunarodna teniska federacija diže kriterije i nagradne fondove kao minimalne ( 15.000 USD) postaje sve teža i zahtjevnija. Ovakvi sportsko projekti mogu uspjeti samo zahvaljujui entuzijazmu i racionalizaciji samih troškova svih nas koji radimo. Ovaj turnir bez razumijevanja i potpore Hoteli Tučepi d.d. i Turističke zajednice Tučepi nebi mogli uspjeti. Ne smijemo zaboraviti da je ovo međunarodno profesionalno sportsko natjecanje za žene i to baš u terminu aprila kao početak otvaranja sezone. Najbolji ambasadori i promocije naše zemlje i turističkih mjesta su upravo sportaši!

Dino Hadžić, suorganizator i nositelj sportske organizacije Biseri Dalmacije koji postoji od 1995.g.
Zlatko Foglar, osnivač i suorganizator Biseri Dalmacije

NAJČITANIJE OBJAVE