NaslovnicaTenisĆakula o tenisu, Nika i Darko Granić

Ćakula o tenisu, Nika i Darko Granić


Ne postaje se prvakinjom Hrvatske baš svaki dan, niti slučajno, pa idemo redom “otkriti” kako je to uspjelo Niki Granić, već na početku teniske “karijere”. Priupitali smo njenog oca Darka Granića, ali i prvakunju Hrvatske Niku…

SM: Kako je Nika završila u tenisu, tko je glavni “krivac”?
– Sama ga je izabrala nakon što je prošla par sportova prije samog tenisa.

SM: Pretpostavljamo da je tenis jedan od “najskupljih” ako ne i najskuplji sport za treniranje, pa nas zanima da li je to baš tako te kako Vi to gledate iz perspektive roditelja?
– Skup je, ali može biti onoliko kolike su organizacijske sposobnosti/nesposobnosti roditelja. Bio bi jeftiniji ukoliko bi se više u sufinanciranje uključivali HTS, grad u kojem se prebiva kao što je to u većini “teniskih” zemalja.

SM: Balansiranje ili popularno “žonglioranje” između Nikinih treninga, škole, obaveza i Vašeg posla te Vaših obaveza – izvedivo?
– Izvedivo je uz dobru organizaciju vremena u ovoj fazi teniskog natjecanja i treniranja za kasnije ćemo vidjeti.

SM: Kako Vi kao roditelj gledate na uspjeh Nike i planovi za dalje?
– Nika je vrlo ambiciozna po pitanju tenisa, a mi smo joj veliki vjetar u leđa – bez toga nema teniske karijere.

SM: Koja bi bila Vaša poruka roditeljima kada su u pitanju djeca, sport i uspjeh u sportu?
– Sport je težak na kratke staze, ali najbolja stvar na duge.

Nika Granić:

SM: Nika, kako si ti završila u tenisu? Zašto ne rukomet, odbojka ili možda neki drugi sport?
– Šetali smo gradom i tata me je pitao što bi htjela trenirati i ja sam rekla da odemo na sportski centar i vidila sam tamo djecu kako treniraju i tako sam počela trenirati tenis.

SM: Kad si počela trenirati i što ti je najljepše do sada u tenisu?
– Počela sam trenirati tenis s 8/9 godina. I sve mi je super.

SM: Misliš li se dalje baviti tenisom? Ako da, u parovima ili singlu?
– Mislim i u singlu.

SM: Možeš li nam ukratko opisati pravila, u čemu je razlika između između singla i parova? Kako si izabrala partnericu, koja su pravila, ima li razlike?
– U singlu se igra jedan na jedan a u parovima dva na dva. U singlu se igra ako je 40:40 i onaj koji dobije poen ima prednost i ako dobije i taj poen gotov je gem a ako izgubi opet je 40:40 a u parovima je odlučujući poen. Također, u parovima ima još dodatni “dio” terena, a u tom dijelu se ne igra u singlu. U singlu sama donosim odluke a u parovima se dogovaram sa partnericom. U vezi partnerice, mislila sam se između dvije super igračice ali nakraju sam izabrala Chiaru Jerolimov koju sam izabrala jer super igra i bliže mi je pa kad budemo išle zajedno na elitne turnire ne moramo ići skroz daleko nego je skupimo i krećemo.

SM: Teniski uzor i zašto baš ona?
– Justin Henin. Ona mi je uzor je mjenja ritam i igra glavom. Razmišlja o svakom poenu i stalno ima plan igre. Tako bih ja volila igrati.

SM: Možeš li stići sve ? Škola, obaveze, trening, momci ili je ipak tenis na prvom mjestu?
– Mogu. S trenerom se dogovorim kad ću imati trening a ako ne uspijemo nešto smislit idem na tenis jer mi je tenis na prvom mjestu.

SM: Slušaju li te roditelji ili ipak moraš ti njih, još uvijek?
– Ja njih slušam. Iako neke stvari nekad zaboravim napraviti ne znaći da ih ignoriram nego u tom trenutku razmišljam o nećemu drugom i kažem “sad ću” i onda zaboravim.

SM: Što bi poručila svojim prijateljicama i prijateljima za kraj našeg dopisivanja ?
– Svi koji se misle baviti tenisom neka odgovore na ova pitanja jer se meni jako svidjelo.

NAJČITANIJE OBJAVE