NaslovnicaVaterpoloGaleb protiv prvaka Hrvatske u 7.kolu

Galeb protiv prvaka Hrvatske u 7.kolu

Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza donio je odluku o usvajanju sustava natjecanja i rasporeda utakmica u Prvenstvu Hrvatske za seniore, za sezonu 2020./21. Kako je i ranije bilo utvrđeno, novo državno prvenstvo počet će u subotu, 3. listopada 2020. Datumi odigravanja ostalih prvenstvenih kola bit će utvrđeni nakon što Europska organizacija vodenih sportova (LEN) dostavi odnosno potvrdi međunarodni kalendar europskih klupskih natjecanja koji će se zbog epidemiološkog stanja promijeniti.

Glede Hrvatskog kupa, kvalifikacijski dio će se igrati u dvije skupine (turnirski). Po dvije prvoplasirane momčadi steći će pravo nastupa na završnom turniru četiri najbolja sastava. Datumi odigravanja kvalifikacijskih turnira, kao i završnog turnira Hrvatskog kupa također ovisi o LEN kalendaru klupskih kup-natjecanja.

Određen je i sustav natjecanja Prvenstva Hrvatske: Prvi dio prvenstva će se igrati jednokružno, svatko sa svakim jednom po priloženom rasporedu. Nakon prvog dijela prvenstva uzvratni dio će se igrati u dvije skupine. Skupina za prvaka, te za plasman do 6. mjesta i skupina za plasman od 7. do 11. mjesta (5 klubova). Uzvratne utakmice se igraju s klubovima iz skupine tako da se uzvratna utakmica igra u gradu kluba u kojem se s dotičnim suparnikom nije igralo u prvom dijelu prvenstva. To bi značilo da se s istim suparnikom jedna utakmica igra u domaćem plivalištu, a jedna u gostujućem. U drugi dio prvenstva (uzvratne utakmice u 2 skupine) klubovi prenose bodove i gol-razliku sa svim odigranim suparnicima u prvom dijelu (dakle, NE samo s onima s kojima će igrati u skupini).

Treći dio Prvenstva Hrvatske će biti doigravanje. Osam prvoplasiranih klubova će igrati četvrtfinalne utakmice (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Igrat će se 2 utakmice (doma – u gostima). Pobjednici četvrtfinalnih utakmica će igrati polufinalne utakmice za prvaka i plasman do 4. mjesta (do dvije dobivene utakmice /doma – u gostima – doma), dok će klubovi koji izgube četvrtfinalnu utakmicu igrati utakmice za plasman od 5. do 8. mjesta u dva susreta (doma – u gostima). Finale ili utakmice za 1. mjesto će se igrati do 3 pobjede, maksimalno 5 utakmica, dok će se utakmice za 3. mjesto igrati do 2 pobjede, odnosno maksimalno 3 utakmice. Utakmice za plasman za 5. i 7. mjesto će se igrati u 2 susreta (doma – u gostima). Klubovi koji će nakon 2. uzvratnog dijela Prvenstva biti plasirani od 9. do 11. mjesta, međusobno će razigravati za konačan plasman.

Raspored utakmica je napravljen temeljem tzv. Bergerovih tablica po brojevima klubova, a temeljem plasmana u Prvenstvu Hrvatske u prošloj sezoni 2019./20.Brojevi po tzv. Bergerovoj tablici za sezonu 2020./21.:

1. Jug Adriatic osiguranje – Dubrovnik

2. Mladost – Zagreb

3. Jadran – Split

4. Solaris – Šibenik

5. Primorje Erste banka – Rijeka

6. Mornar – Split

7. Galeb Makarska rivijera – Makarska

8. OVK POŠK – Split

9. Medvešćak – Zagreb

10- Zadar 1952 – Zadar

11. KPK – Korčula

Novi prvoligaš ili član elitnog razreda je novoprijavljeni KPK iz Korčule koji je stoga ‘dobio’ broj 11.

Raspored natjecanja u Prvenstvu Hrvatske (seniori) za sezonu 2020./21.

1. KOLO, subota 03. 10. 2020.

HAVK Mladost – KPK

Jadran ST – Zadar 1952

Solaris – Medveščak

Primorje EB – OVK POŠK

Mornar – Galeb MR

Slobodan: Jug AO

2. KOLO:

Mornar – Solaris

Galeb MR – Jadran ST

OVK POŠK – HAVK Mladost

Medveščak – Jug AO

Zadar 1952 – KPK

Slobodan: Primorje EB

3. KOLO:

Jadran ST – Jug AO

Solaris – KPK

Primorje EB – Zadar 1952

Mornar – Medveščak

Galeb MR – OVK POŠK

Slobodan: HAVK Mladost

4. KOLO:

Medveščak – Galeb MR

Zadar 1952 – Mornar

KPK – Primorje EB

Jug AO – Solaris

HAVK Mladost – Jadran ST

Slobodan: OVK POŠK

5. KOLO:

Solaris – HAVK Mladost

Primorje EB – Jug AO

Mornar – KPK

Galeb MR – Zadar 1952

OVK POŠK – Medveščak

Slobodan: Jadran ST

6. KOLO:

Zadar 1952 – OVK POŠK

KPK – Galeb MR

Jug AO – Mornar

HAVK Mladost – Primorje EB

Jadran ST – Solaris

Slobodan: Medveščak

7. KOLO:

Primorje EB – Jadran ST

Mornar – HAVK Mladost

Galeb MR – Jug AO

OVK POŠK – KPK

Medveščak – Zadar 1952

Slobodan: Solaris

8. KOLO:

KPK – Medveščak

Jug AO – OVK POŠK

HAVK Mladost – Galeb MR

Jadran ST – Mornar

Solaris – Primorje EB

Slobodan: Zadar 1952

9. KOLO:

OVK POŠK – Mornar

Medveščak – Primorje EB

Zadar 1952 – Solaris

KPK – Jadran ST

Jug AO – HAVK Mladost

Slobodan: Galeb MR

10. KOLO:

Jug AO – Zadar 1952

HAVK Mladost – Medveščak

Jadran ST – OVK POŠK

Solaris – Galeb MR

Primorje EB – Mornar

Slobodan: KPK

11. KOLO:

Galeb MR – Primorje EB

OVK POŠK – Solaris

Medveščak – Jadran ST

Zadar 1952 – HAVK Mladost

KPK – Jug AO

Slobodan: Mornar

Sve ostalo vezano za natjecanja će biti utvrđeno Propozicijama. Naime, svima je poznata trenutačno epidemiološko stanje o kojem će jasno ovisiti organizacija i sam tijek natjecanja. Svima će se na vrijeme dostaviti način i uvjeti organizacije utakmica kao i svega ostalog što bude preporuka Nacionalnog stožera, nadležnog ministarstva, Hrvatskog olimpijskog odbora ili Vlade Republike Hrvatske.Također, Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza će kao tijelo donositi promptne odluke u slučaju eventualnih problema odigravanja utakmica, a koji mogu nastati uzrokovano zarazom koronavirusom jednog ili više igrača pojedine momčadi, službenih osoba.

Prethodni članak
Sljedeći članak

NAJČITANIJE OBJAVE