Dehidracija

Sportaši i opasnost od dehidracije organizma! 

SM: Možete li nam ukratko pojasniti što je to dehidracija i kako,zašto do nje dolazi?
Dehidracija je stanje koje karakterizira manjak vode i elektrolita u organizmu. Javlja se zbog povećanog gubitka tekućine, smanjenog unosa tekućine ili kao kombinacija prethodno navedenih uzroka. Klasificirana je kao blaga, umjerena ili teška ovisno o postotku gubitka ukupne tjelesne tekućine i pratećim simptomima.Najčešći uzroci povećanog gubitka tjelesne tekućine su povraćanje i proljev. Znojenje je također jedan od vodećih uzroka povećanog gubitka tjelesne tekućine. Do znojenja dolazi kada poraste tjelesna temperatura i tijelo se na taj način pokušava ohladiti, uzrok povećanja tjelesne temperature može biti neka infekcija, ali i boravak, rad ili vježbanje pri visokim temperaturama zraka.

SM: Kako utječe na naš organizam, a pogotovo na sportaše koji su u pripremnom razdoblju ?
Ovisno o stupnju dehidracije razlikuju se reakcije organizma na dehidraciju. Prve reakcije organizma na dehidraciju su žeđ (tijelo pokušava povećati razinu tekućine),smanjeno mokrenje (tijelo pokušava sačuvati tekućinu) te tamna boja urina. Kada se ovi simptomi pojave već se nalazimo u stanju blage dehidracije. Daljnjim gubitkom tekućine simptomi postaju ozbiljniji glavobolja, suha koža i sluznice, grčevi, povećana tjelesna temperatura, ubrzani rad srca, umor. Ako se dehidracija ne liječi dolazi do stadija teške dehidracije što može dovesti do kome, zatajenja organa pa čak i smrti, no to su ipak ekstremni slučajevi. Konkretno kod sportaša dehidracija utječe na izvedbu aerobnog treninga, povećan je rizik od toplinske iscrpljenosti i rizični je faktor za toplotni udar. Smanjuje se učinkovitost aerobnog treninga zbog povećanog termalnog stresa, pojačane srčane aktivnost, povećane potrošnje glikogena i sam pojačan osjećaj umora može dovesti do pada motivacije za trening.

SM: Koja nam je prevencija da ne dođe do dehidracije i koliko je zapravo ona opasna za funkcioniranje organa i organizma ?
Prevencija je vrlo jednostavna:
– konzumiranje dovoljno tekućine i hrane koja ima visok udio vode
– u izrazito vrućim i vlažnim danima potrebno je povećati unos tekućine, da se nadoknadi ono što se izgubi znojenjem
– uzimanje tekućine prije početka napornih aktivnosti ili vježbe, te uzimanje tekućine u redovitim razmacima tijekom i nakon aktivnosti
– izbjegavanje fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana
Opasnosti sam već prije navela, pravovremenim prepoznavanjem znakova i tretiranjem dehidracije, nema nekih većih opasnosti. Ipak ignoriranjem i zanemarivanjem simptoma mogu se razviti teži stadiji dehidracije, a samim time i ozbiljni zdravstveni problemi pa čak može nastupiti i smrt.

SM: Je li moguće uz neke pripravke “odgoditi” ili “zaustaviti” dehidraciju?
Postoje pripravci koji u sebi sadrže elektrolite, najčešće dolaze u obliku tekućine ili šumećih tableta, prašaka za pripremu otopina. Uzimanjem takvih pripravaka prije ili nakon fizičkih aktivnosti može se prevenirati dehidracija.

SM: Ako slučajno dođe do toga, koji nam je postupak oporavka ?
Postupak oporavka je uzimanje oralne rehidracijske soli (ORS), kako bi se ponovno uspostavio balans elektrolita i vode u organizmu. Kod težih oblika dehidracije potrebna je primjena infuzijskih otopina.

SM: Imate li koji savjet za roditelje , trenere pa i same sportaše ?
Zaključno iz svega već napisanog, pijte dovoljno tekućine svakodnevno, obavezno se hidrirajte prije, za vrijeme i nakon treninga. Roditelji i treneri bi osobito trebali obratiti pozornost na unos tekućine kod djece koja treniraju i pojačano gube tekućinu. Djeca često zaborave da moraju piti, ignoriraju osjećaj žeđi (baš sad nešto drugo moraju i slični razlozi), a upravo kod djece dehidracija se brže i teže manifestira nego kod odraslih.

NAJČITANIJE OBJAVE